Azam Dua Pelajar Tahfiz Termakbul - Berita Semasa | mStar

Azam Dua Pelajar Tahfiz Termakbul

Diterbitkan: Sabtu, 3 Jun 2017 11:11 AM

Para jemaah menyempurnakan solat jenazah ke atas jenazah pelajar Tahfiz yang maut dalam kemalangan di KM55 Jalan Kuala Krai-Kota Bharu di Masjid Al Hashimi malam Jumaat sebelum dikebumikan dalam satu liang lahad di Pusat Tahfiz Al-Hashimi, Kampung Tualang.-fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Salah seorang daripada tujuh pelajar Maahad Tahfiz Al-Hashimi yang terkorban dalam kemalangan pada Jumaat berhasrat untuk meninggal dunia dalam bulan Ramadan.

Perkara ini didedahkan oleh rakan-rakannya kepada Pengasas badan bukan kerajaan (NGO), The Third Force, Raja Shamri Raja Husin yang sempat berbual dengan mereka ketika berkunjung ke masjid pusat tahfiz tersebut, pagi Sabtu.

"Mereka bercerita sebelum Ramadan bermula, ustaz meminta mereka menulis azam mereka di bulan puasa ni.

"Apa yang ditulis oleh salah seorang yang maut ini adalah untuk mati di bulan Ramadan," tulisnya dalam satu posting di Facebook.

Beliau turut bercerita tentang seorang lagi mangsa yang berdoa untuk diberikan 'ganjaran besar' pada bulan Ramadan.

"Ada juga yang maut ini pernah berdoa sewaktu tunaikan Umrah tahun lepas untuk dapat ganjaran besar Allah Ramadan tahun ni.

"Dan mereka memperolehinya," katanya.

Tiga jenazah pelajar tahfiz yang maut dalam kemalangan tersebut selamat dikebumikan dalam satu liang lahad di Pusat Tahfiz Al-Hashimi, Kampung Tualang pada pukul 11.25 malam Jumaat.

Empat lagi lagi jenazah dibawa pulang oleh waris masing-masing untuk dikebumikan, termasuk satu jenazah akan dihantar pulang ke Thailand.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan