Jejak Sahur: Jaya Sedia Nasi Lemak Untuk Gelandangan - Berita Semasa | mStar

Jejak Sahur: Jaya Sedia Nasi Lemak Untuk Gelandangan

Diterbitkan: Khamis, 1 Jun 2017 3:31 PM

(Ubah saiz teks)

JAYA (Johor Aspiring Youth Association) menganjurkan program Bersahur Jejak Gelandangan di sekitar Johor Bahru bermula 2 Jun ini.

Program yang turut mendapat kerjasama daripada Joydec (Johor Youth Developmet Corporation) itu menyediakan makanan berupa 'Nasi Lemak Seposen' dan air mineral untuk dibahagikan kepada semua gelandangan bermula pukul 3 pagi.

Antara kawasan yang menjadi tumpuan untuk diedarkan makanan bersahur ini termasuk Jalan Tan Hio Niee, Jalan Meldrum, Jalan Bukit Cagar dan sekitar Kompleks Kastam.

Menurut penaung Jaya, Datin Ras Ali Baudhan, program kebajikan ini dianjurkan bagi membantu golongan yang tidak bernasib baik agar dapat menjalani ibadah puasa dengan lancar.


"Sebelum ini banyak yang dapat kita lihat, golongan gelandangan menerima bantuan makanan ketika waktu berbuka puasa dan agak jarang melihat penyediaan makanan untuk waktu bersahur.

"Jadi saya bersama Joydec berbincang dan bersetuju untuk menyediakan nasi lemak dengan bantuan beberapa orang sukarelawan.

"Bemula pukul 12 tengah malam nanti, seramai lima orang sukarelawan akan datang ke rumah saya, masak bersama-sama dan seterusnya pukul 3 pagi kami akan mula mengedarkan makanan di sekitar kawasan tertentu.

"Saya bersama suami (Prof. Datuk Dr Norbik Bashah Idris) selaku penaung persatuan ini, mengalu-alukan apa sahaja sumbangan orang ramai untuk melancarkan lagi program agar dapat dilaksanakan secara harian (sekarang mingguan) sekaligus dapat membantu golongan yang tidak bernasib baik," jelasnya kepada mStar Online.

Selain itu Ras menjelaskan persatuannya meletakkan tanda 'seposen' di bungkusan sebagai simbolik harga untuk kos persatuan.

"Manakala penaja atau penyumbang membayar sebanyak 90 sen, " katanya yang turut menjelaskan harga sebenar nasi lemak itu adalah RM1.

Tags / Kata Kunci: Ramadan , Sahur
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan