Wan Azizah Calon Terbaik PM Peralihan - Nik Azmi - Berita Semasa | mStar

Wan Azizah Calon Terbaik PM Peralihan - Nik Azmi

Diterbitkan: Sabtu, 20 Mei 2017 11:02 PM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Pemuda PKR mengumumkan sokongan agar presiden parti itu, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail untuk menjadi perdana menteri peralihan sementara proses pembebasan suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim berjalan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad (gambar) berkata, Wan Azizah sayap itu sentiasa mengekalkan keputusan untuk memilih Anwar sebagai perdana menteri sekiranya pembangkang memenangi pilihan raya umum.

Namun, katanya, Pakatan Harapan memerlukan seorang perdana menteri dan orang itu adalah Wan Azizah selagi Anwar belum dibebaskan.

"Beliau telah membuktikan dirinya sebagai seorang pemimpin pembangkang kerana dengan cepat membentuk Pakatan Harapan selepas Pakatan Rakyat dibubarkan.

"Saya rasa tidak ada masalah jika meletakkan Wan Azizah sebagai perdana menteri peralihan kami," kata Nik Nazmi dalam ucapan penggulungannya pada Kongres Belia PKR pada Sabtu.

Dalam perkara lain, Nik Azmi berkata, parti itu sedih terhadap keputusan Pas memutuskan hubungan politik antara mereka baru-baru ini.

"Ramai ahli bertanya tentang perkara itu.

"Kami berasa sedih apabila 'kawan lama' memilih untuk memutuskan tahaluf siyasi (kerjasama politik)," katanya.


Tags / Kata Kunci: PKR , Nik Azmi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan