Jangan Dengar Khabar Angin Ransomware - ABM - Berita Semasa | mStar

Jangan Dengar Khabar Angin Ransomware - ABM

Diterbitkan: Rabu, 17 Mei 2017 7:32 PM

Kakitangan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menunjukkan sampel serangan perisian 'Ransomware WannaCry' pada skrin komputer, selepas sidang media mengenai usaha meningkatkan pertahanan siber bagi menghindari serangan itu, Rabu. Foto: Bernama

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mesej elektronik mengenai gangguan terhadap perbankan dalam talian/Internet dan perkhidmatan pengeluaran wang automatik (ATM) kemungkinan disebabkan serangan ransomware, yang tular di media sosial sekarang ini adalah tidak benar, kata Persatuan Bank-Bank Malaysia  (ABM).

Persatuan itu berkata, bank yang menawarkan perbankan dalam talian/Intenet dan perkhidmatan ATM kini beroperasi seperti biasa.

“Manakala sesetengah bank di seluruh negara mungkin mengalami gangguan sekali-sekali dalam tempoh ini. Gangguan perkhidmatan ATM itu mungkin disebabkan masalah penyelenggaran biasa seperti keperluan pengisian semula mesin atau pengurusan sistem rutin,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

ABM berkata, industri perbankan komersil memandang serius hal-hal keselamatan siber dan sentiasa berwaspada dalam menguruskan risiko berkaitan perkara itu.

Usaha dibuat secara berterusan bagi memastikan langkah kawalan yang sesuai serta amalan terbaik melibatkan mekanisme pemeriksaan dan penyeimbangan rapi dengan pemantauan transaksi yang tepat pada masanya, tambah ABM.-Bernama

Tags / Kata Kunci: ransomware , ABM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan