Segera Rebut 'Duit Raya' - Berita Semasa | mStar

Segera Rebut 'Duit Raya'

Diterbitkan: Jumaat, 12 Mei 2017 8:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Aidilfitri tidak lama lagi dan lebihan bayaran taksiran cukai mungkin membantu 'poket' anda!

Dengan berbaki empat hari lagi, bagi yang belum melaksanakan tanggungjawab itu, mengemukakan borang penyata cukai pendapatan individu (BE) menerusi sistem e-Filing bagi tahun taksiran 2016 adalah satu cara yang boleh meringankan beban belanja raya kali ini. 

Siapa tahu kiraan menunjukkan anda memperoleh lebihan bayaran dan ia mungkin diperoleh lebih awal.

Selepas tempoh lanjutan selama 45 hari diberikan untuk pengguna sistem e-Filing bagi borang BE sebelum ini, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menetapkan tarikh akhir mengemukakan borang tersebut adalah selewat-lewatnya 15 Mei ini.

Penolong Pengarah Bahagian Komunikasi LHDN, Masrun Maslim berkata, tiada lagi tempoh lanjutan diberikan selepas pukul 11.59 malam Isnin depan.

"Tarikh akhir untuk kemuka borang tersebut kekal 15 Mei ini. Kita tidak akan lanjutkan tarikh akhir kerana tempoh yang diberikan sudah cukup panjang," katanya kepada mStar Online.

Justeru, beliau menggesa pengguna e-Filing supaya mengemukakan borang BE masing-masing dalam tempoh yang ditetapkan bagi mengelak dikenakan penalti.

"Jika pembayar cukai mengemukakan borang BE secara e-Filing pada 16 Mei, ia dianggap lewat dan mereka boleh dikenakan penalti sebanyak 20 peratus daripada jumlah tunggakan cukai," katanya.

Malah, Masrun berkata, tambahan 10 peratus kenaikan penalti atas jumlah cukai tertunggak akan dikenakan jika bayaran tidak dibuat selepas 60 hari dari tarikh akhir, 15 Mei ini.

"Secara ringkasnya, lambat hantar dan lambat bayar bermakna pengguna perlu bayar lebih," katanya.

Sementara itu, jelas Masrun, pembayar cukai yang sudah mengemukakan borang BE menerusi kemudahan e-Filing akan menerima bayaran balik mereka dalam tempoh 30 hari bekerja.

"LHDN komited untuk bayar balik dalam tempoh 30 hari bekerja bagi pengguna e-Filing dengan syarat borang yang diterima adalah betul dan tepat," katanya.

Masrun berkata, sehingga pukul 5.30 petang pada Khamis, sebanyak 2.4 juta borang BE Tahun Taksiran 2016 sudah diterima LHDN melalui kaedah e-Filing.

Angka itu menunjukkan peningkatan 5.48 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu iaitu sebanyak 2.25 juta borang.

e-Filing merupakan aplikasi percuma yang disediakan LHDN untuk memudahkan pembayar cukai melengkap dan mengemukakan borang nyata cukai pendapatan secara elektronik melalui internet.

Tags / Kata Kunci: LHDN , e-Filing , Borang BE
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan