Pelepasan Kuota Bukan Bersifat Perkauman - Exco

Diterbitkan: Jumaat, 7 April 2017 2:58 PM

GAMBAR HIASAN

(Ubah saiz teks)

IPOH: Kerajaan negeri menegaskan dasar pelaksanaan pelepasan kuota Bumiputera bagi setiap projek perumahan yang dibina di negeri ini, bukan dasar yang bersifat perkauman.

Exco Pembangunan Wanita, Kebajikan Masyarakat, Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri Datuk Rusnah Kassim berkata pelepasan kuota Bumiputera hanya dibuat setelah pembinaan 70 peratus siap dan mematuhi syarat ditetapkan termasuk mengiklankan dalam akhbar dan radio.

"Pelepasan kuota juga perlu mendapat ulasan daripada pejabat daerah dan tanah, pihak berkuasa tempatan dan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP)," katanya semasa menjawab soalan tambahan Datuk Ngeh Koo Ham (DAP-Kepayang) pada persidangan Dewan Undangan Negeri pada Jumaat.

Rusnah berkata berdasarkan statistik pada 2014, sejumlah 2,082 permohonan untuk pelepasan kuota Bumiputera direkodkan dan daripada jumlah itu, sebanyak 1,247 telah diluluskan oleh kerajaan negeri.

"Baki daripada jumlah itu kita tidak luluskan kerana merasakan tidak cukup promosi untuk pembeli Bumiputera disebabkan kawasan itu dilengkapi dengan infrastruktur dan kemudahan utiliti yang sesuai untuk golongan Bumiputera," katanya.

Sementara itu, Rusnah berkata kerajaan negeri sedang melaksanakan penyelarasan dengan semua jabatan dan agensi yang mengurus pembangunan perumahan supaya melaksanakan pembangunan secara strategik, terancang dan berteraskan kepada permintaan serta keperluan masyarakat.

Beliau berkata kerajaan negeri menerusi Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP) akan menyelaras pembangunan rancangan perkampungan tersusun untuk penduduk pinggir dan luar bandar.

"Menerusi integrasi pembangunan perumahan ini, kerajaan negeri dapat mengumpul data seperti jumlah, jenis dan permintaan rumah di negeri ini," katanya menurut Bernama.

Tags / Kata Kunci: Kuota Perumahan

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 7:37 PM

Pakatan Dalam Misteri - Tun M

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Kolumnis

iklan

Iklan