RM10 Juta Dibayar Untuk Sistem Biometrik Tapi Tidak Digunakan - PAC - Berita Semasa | mStar

RM10 Juta Dibayar Untuk Sistem Biometrik Tapi Tidak Digunakan - PAC

Diterbitkan: Selasa, 4 April 2017 2:38 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mahu Kementerian Dalam Negeri (KDN) merungkai apa yang berlaku kepada peralatan biometrik bernilai RM10.3 juta bertujuan untuk menyaring dan mengesahkan maklumat rakyat di negara ini dan juga imigran.

Dalam laporan dibentangkan di Dewan Rakyat pada Selasa, Pengerusi PAC Datuk Seri Hasan Arifin berkata Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs) telah dibekalkan dan dibayar tetapi tidak digunakan di pusat pemeriksaan sempadan.

"Jika mereka (kementerian) gagal mengesan peralatan itu, kami menggesa mereka untuk menjalankan siasatan terperinci dan mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang bertanggungjawab," kata Hassan.

PAC mendapati selain daripada MyIMMS, satu sistem berbeza iaitu Sistem Pendaftaran dan Penguatkuasaan Warga Asing (NERS) digunakan susulan kelulusan kementerian pada 8 Februari 2011.

Sistem NERS bernilai RM912 juta yang digunakan dari 1 Jun 2011, diperolehi menerusi perjanjian konsesi selama12 tahun.

PAC berkata Jabatan Imigresen kemudiannya terpaksa menyeragamkan sistem biometrik di depot tahanan kerana dua sistem tersebut menggunakan teknologi yang berbeza dan tidak sesuai.

Tags / Kata Kunci: PAC , Jabatan Imigresen , MyIMMs
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan