Tikus Punca Bahagian Barang Runcit Pasar Raya Aeon Ditutup - Berita Semasa | mStar

Tikus Punca Bahagian Barang Runcit Pasar Raya Aeon Ditutup

Diterbitkan: Selasa, 4 April 2017 8:09 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan bahagian barang runcit Pasar Raya Aeon, One Utama, Petaling Jaya ditutup kerana kehadiran tikus.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata bahagian barang runcit pasar raya itu ditutup di bawah Seksyen 11, Akta Makanan 1983 pada 31 Mac lepas untuk tempoh 14 hari.

"Premis tersebut boleh beroperasi semula lebih awal sekiranya pemeriksaan semula kebersihan premis oleh KKM mencapai tahap memuaskan," katanya dalam satu kenyataan, Isnin.

Berita mengenai penutupan bahagian barang runcit pasar raya terbabit menjadi tular di media sosial beberapa hari lalu dengan satu rakaman video menunjukkan seekor tikus berada di atas rak yang menempatkan minuman.

Dalam pada itu, Noor Hisham berkata KKM sentiasa menjalankan pemeriksaan ke atas premis makanan secara rutin.

Beliau berkata dari tahun 2012 hingga 2016, KKM telah menjalankan 635,439 pemeriksaan premis makanan di seluruh negara.

"Hasil pemeriksaan sebanyak 15,731 premis makanan tidak bersih telah ditutup di bawah Seksyen 11, Akta Makanan 1983 termasuk kerana kehadiran tikus," katanya.

Beliau berkata, pengguna boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat atau melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan www.facebook.com/bkkmhq, jika terdapat sebarang aduan berkaitan kebersihan dan keselamatan makanan. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: tikus , Pasar Raya Aeon
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan