Pastikan Hukuman Setimpal Jenayah - Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah - Berita Semasa | mStar

Pastikan Hukuman Setimpal Jenayah - Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah

Diterbitkan: Isnin, 3 April 2017 8:32 PM

Tunku Abdul Aziz Ibrahim.

Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kenyataan seorang anggota Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bertujuan membina dalam memastikan hukuman setimpal dengan jenayah dalam sistem keadilan jenayah di negara ini.

Sambil menyatakan kenyataan Datuk Mohd Noor Abdullah itu disokong oleh lembaga tersebut, Pengerusi LPPR, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, ia merupakan sentimen yang dikongsi oleh majoriti mereka yang mahu lebih banyak dilakukan bagi membanteras rasuah, masalah sosial paling berbahaya dan melemahkan yang menjadi kebimbangan besar negara.

"Apa-apa hukuman yang tidak bertindak sebagai pencegah berkesan bukanlah satu pencegah. Paling tidakpun sekadar hukuman ringan yang tidak memadai, atau paling teruk suatu penghinaan kepada keagungan undang-undang," katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Pada 28 Mac lalu, Mohd Noor, bekas hakim Mahkamah Rayuan membuat kenyataan di luar sidang media LPPR mengenai apa yang dianggap beliau hukuman-hukuman yang amat tidak sesuai oleh mahkamah dalam kes-kes rasuah secara amnya, yang tidak mencerminkan keseriusan dan kesan jenayah kepada masyarakat.

Tunku Abdul Aziz berkata, Tun Arifin Zakaria yang pada masa itu Ketua Hakim Negara dan kini telah bersara, agak terganggu dengan kenyataan "hakim terlalu berlembut" dan beliau menyifatkan rujukan itu tidak lebih daripada sekadar secara umum".

Beliau berkata, anggota lembaga itu adalah bebas dan bukan penjawat awam serta hanya menjalankan tugas mereka.     

"Kami percaya kami mempunyai semangat dan kepakaran profesional untuk membantu SPRM dan negara mendepani rasuah secara tegas. 

"Dalam hubungan ini, kami tidak menuruti mana-mana peraturan, tidak kira betapa ia menyusahkan pihak berkuasa. Kami tidak memuja mana-mana pihak. Dalam tugas kami, pertimbangan utama ialah mencari kaedah baharu dan praktikal untuk mencegah penyebaran rasuah," katanya. - Bernama

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan