Lebih 1,000 Tan Sampah Dibuang Warga Kota Sisa Makanan Tidak Disentuh - Berita Semasa | mStar

Lebih 1,000 Tan Sampah Dibuang Warga Kota Sisa Makanan Tidak Disentuh

Diterbitkan: Ahad, 2 April 2017 4:47 PM

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (tiga, kiri) bersama Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mhd Amin Nordin Abd Aziz (dua, kiri) dan Ketua UMNO Bahagian Bandar Tun Razak Datuk Rizalman Mokhtar (kiri) merasmikan Majlis Pengiktirafan bagi Kawasan yang Diiktiraf A (Peringkat 1) Blueprint Penarafan Kebersihan Kawasan dan Sesi Menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) bagi kawasan Desa Tasik di Kompleks Sukan Desa Tasik, Ahad.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mendedahkan lebih 1,000 daripada 3,000 tan sampah yang dibuang warga kota setiap hari merupakan sisa makanan yang pada asasnya tidak disentuh dan masih boleh dimakan.

Menyifatkan perkara itu sebagai menyedihkan, Tengku Adnan berkata pembaziran berkenaan tidak seharusnya berlaku dalam kalangan masyarakat yang sepatutnya mengamalkan sikap berhemat dan bijak berbelanja dalam kehidupan pada masa ini.

"...tuan-tuan dan puan-puan seringkali menyuarakan tentang kekangan kehidupan, harga mahal dan macam-macam masalah, sepatutnya tanya diri masing-masing.

"Hasil analisis yang dibuat oleh pegawai-pegawai saya ini amat membimbangkan. Kita perlu ingat, pembaziran adalah menyalahi ajaran agama dan saya rayu kepada semua tak kira Melayu, Cina atau India supaya janganlah membazir dan berpada-pada dalam berbelanja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan majlis Pengiktirafan Kawasan Yang Ditaraf A (Peringkat 1), Blueprint Penarafan Kebersihan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di sini.

Dalam pada itu, Tengku Adnan mengingatkan peniaga dan penjaja di sekitar ibu kota agar tidak mengambil kesempatan menaikkan harga barangan jualan mereka atau berdepan tindakan pembatalan lesen perniagaan.

"Selain menaikkan harga, ada juga peniaga yang menyewakan premis mereka kepada pihak ketiga dengan harga berlipat ganda. Sekiranya kesalahan itu dikenal pasti, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur tidak teragak-agak batalkan lesen perniagaan," katanya.

Katanya, tindakan peniaga menaikkan harga juga dilihat seolah-olah mensabotaj kerajaan dengan menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan rakyat. -- Bernama 


Tags / Kata Kunci: Tengku Adnan , Desa Tasik
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan