Kedutaan AS Gembira Rakyat Malaysia Di Korea Utara Dibenar Pulang - Berita Semasa | mStar

Kedutaan AS Gembira Rakyat Malaysia Di Korea Utara Dibenar Pulang

Diterbitkan: Jumaat, 31 Mac 2017 2:59 PM

Kesemua petugas kedutaan Malaysia di Pyongyang dan ahli keluarga masing-masing yang menaiki pesawat khas, tiba pada 5.03 pagi Jumaat dan disambut ahli keluarga masing-masing.-fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kedutaan Amerika Syarikat di sini gembira semua petugas kedutaan Malaysia dan anggota keluarga mereka yang dihalang daripada meninggalkan Korea Utara, dibenar pulang ke tanah air.

Dalam kenyataan pada Jumaat, Kedutaan Amerika menyifatkan halangan yang dikenakan terhadap sembilan rakyat Malaysia itu sebagai satu pencabulan dan pelanggaran Konvensyen Vienna yang tidak boleh diterima.

"Kami menyokong hasrat Malaysia untuk meneruskan siasatan ke atas jenayah serius yang dilakukan di wilayahnya," menurut kedutaan itu.

Menurut kenyataan itu, semua langkah perlu harus diambil untuk memastikan mereka yang bertanggungjawab terhadap jenayah tersebut dibawa ke muka pengadilan.

Ketegangan antara Kuala Lumpur dan Pyongyang tercetus susulan pembunuhan Jong-nam, 46, abang pemimpin Korea Utara Kim Jong-un di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (klia2) di sini pada 13 Februari.

Tags / Kata Kunci: Kedutaan AS , Kim Jong-nam

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan