Ahli Parlimen Bersatu Sokong RUU Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak - Berita Semasa | mStar

Ahli Parlimen Bersatu Sokong RUU Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak

Diterbitkan: Selasa, 28 Mac 2017 3:16 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ia adalah satu contoh perpaduan yang jarang berlaku apabila Ahli Parlimen kedua-dua parti politik yang berbeza bersama-sama menyokong rang undang-undang yang dicadangkan untuk menangani kesalahan seksual terhadap kanak-kanak.

Lebih 20 Ahli Parlimen berkumpul di pusat media Dewan Rakyat tidak lama selepas Rang Undang-Undang (RUU) Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat pada Selasa oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Mereka yang hadir termasuk Azalina, Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim, Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Senator Datin Paduka Chew Mei Fun, Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok, Ahli Parlimen Kuala Selangor Datuk Irmohizam Ibrahim, Ketua Wanita MCA Datuk Heng Seai Kie dan Ahli Parlimen Batu Kawan Kasthuriraani Patto. 

Azalina yang juga Ahli Parlimen Pengerang berkata rang undang-undang yang dicadangkan itu lebih menyeluruh berbanding sebelum ini dan tidak akan membenarkan penjenayah seksual melarikan diri.

"Saya agak teruja apabila Ahli Parlimen kedua-dua parti politik yang berbeza membangkitkan semua isu dan saya percaya ia terbuka untuk cadangan lanjut.

"Jika undang-undang tidak mencukupi, mungkin mereka (Ahli Parlimen) boleh membuat cadangan lanjut semasa sesi perbahasan," katanya kepada pemberita.

Beliau menggesa semua 222 Ahli Parlimen untuk mengundi rang undang-undang itu dengan menyatakan bahawa mereka yang gagal berbuat demikian boleh dianggap sebagai penyumbaleweng.

Nurul Izzah menggesa semua pihak yang berkepentingan untuk bersatu bagi memastikan pesalah laku dibawa ke muka pengadilan.

"Ini adalah satu isu penting dan bersifat dasar. Kita perlu melindungi anak-anak kita daripada api yang boleh dinyalakan di rumah," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan