Alibaba Ubah KLIA Aeropolis Kepada Hab 'eFulfillment' - Berita Semasa | mStar

Alibaba Ubah KLIA Aeropolis Kepada Hab 'eFulfillment'

Diterbitkan: Khamis, 23 Mac 2017 9:36 AM

Najib (tengah) bersama Pengasas dan juga Pengerusi Eksekutif Alibaba Jack Ma (tujuh, kiri) melancarkan Zon Perdagangan Bebas Digital pada Rabu. Foto Bernama

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Alibaba Group dari China akan mengubah kawasan seluas 45 hektar di KLIA Aeropolis kepada hab eFulfillment, iaitu hab e-dagang dan logistik bagi membantu pelepasan import dan eksport dengan lebih cepat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penubuhan hab itu, yang seiring dengan pelan induk transformasi Malaysia kepada ekonomi digital, akan menjadi yang pertama di dunia di luar China.

"Hangzhou adalah hab untuk China dan Aeropolis adalah untuk Malaysia serta Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara. Kami akan jadikan (hab) ini menarik dan besar," katanya pada pelancaran Zon Perdagangan Bebas Digital (DGTZ) di sini, Rabu.

Hab eFulfillment adalah sebahagian daripada inisiatif DGTZ Malaysia.

Pada sidang akhbar kemudiannya, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Datuk Yasmin Mahmood berkata, zon fizikal itu akan ditempatkan di tapak seluas lapan hektar di Aeropolis, yang sebelum ini adalah terminal syarikat penerbangan tambang murah.

Mengikut memorandum persefahaman yang dimeterai pada Rabu di antara Malaysia Airports Holdings Bhd dan syarikat sekutu logistik Alibaba, Cainiao Network, syarikat perdagangan runcit gergasi itu juga akan mengkaji kemungkinan memperluaskannya ke tapak bersebelahan seluas 37 hektar, katanya.

Menurutnya, fasa pertama hab eFulfillment akan dilancarkan sebelum akhir tahun.

Mengenai unjuran perbelanjaan, Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba, Daniel Zhang, berkata tidak ada jumlah khusus setakat ini berikutan hab itu direka bentuk untuk komitmen jangka panjang.

"Kami akan mempunyai pelaburan tidak ketara di hab tersebut dan aset tidak ketara lain seperti pengetahuan, pengalaman dan teknologi. Ia akan memanfatkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Malaysia," katanya. 

Zhang berkata, persamaan visi Malaysia dengan Alibaba dari segi pendigitalan serta kedudukannya yang strategik, adalah sebab negara ini dipilih sebagai hab serantaunya.

DFTZ adalah satu inisiatif bagi penggabungan dan pertumbuhan pesat ekonomi Internet serta aktiviti e-dagang rentas sempadan.

Ia mengandungi tiga komponen utama yang menggabungkan zon fizikal dan maya. 

Zon fizikal terdiri daripada hab eFulfillment dan hab perkhidmatan satelit manakala zon maya pula mengandungi platform e-perkhidmatan.

Sebelum ini Najib berkata, kemudahan hab perkhidmatan satelit bebas akan ditempatkan di Bandar Malaysia.

"Malaysia akan menawarkan kawasan seluas 500,000 kaki persegi di Bandar Malaysia untuk PKS, usahawan dan syarikat untuk mendirikan perniagaan mereka di sana.

"Mereka akan ditempatkan di bawah satu bumbung di Bandar Malaysia," katanya. - Bernama

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan