Lima' 17: Belia Main Peranan Penting Selaras TN50 - Hishammuddin - Berita Semasa | mStar

Lima' 17: Belia Main Peranan Penting Selaras TN50 - Hishammuddin

Diterbitkan: Isnin, 20 Mac 2017 9:16 PM

Hishammuddin (tengah) pada sidang akhbar ketika melawat Kapal KD Jebat pada Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA '17) edisi ke-14 pada Isnin. Turut hadir Tiong Lai (kanan). Foto Bernama

(Ubah saiz teks)

LANGKAWI: Penyertaan belia dalam pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA'17) tahun ini memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan industri pengangkutan dan pertahanan selaras dengan dasar Transformasi Nasional 2050 (TN50).

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, 500 belia dari pelbagai institusi telah menawarkan diri dan satu forum dialog akan diadakan untuk merancang dan mengkaji isu pertahanan dan pengangkutan.

"Bagi saya secara peribadi, kemuncak LIMA'17 ialah penyertaan belia yang pada 2050 akan menjadi kumpulan yang menerajui negara dan rantau ini," katanya pada upacara dengan pengamal media di sini, Isnin.

Turut hadir Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor.

Hishammuddin berkata, acara kemuncak lain LIMA'17 antaranya ialah peluang untuk mengkaji senario geopolitik dengan penyertaan Panglima Tentera Udara dan Penglima Tentera Laut dari pelbagai negara.

"Kesempatan semua Laksamana dan Panglima Tentera Udara tampil bersama untuk berbincang mengenai hala tuju masa depan adalah satu lagi kemuncak LIMA'17.

"Ia bukan sahaja tentang aset dan kehadiran fizikal tetapi juga mendapat ideas, membina hubungan dan berkongsi amalan terbaik dalam landskap global yang diselubungi ketidakpastian," kata beliau.

Sementara itu, Hishammuddin berkata, LIMA'17 telah mengesahkan penyertaan 555 pempamer dari 36 negara berbanding 512 pempamer pada edisi lepas dan lebih 180,000 pelawat dari seluruh dunia dijangka mengunjungi pameran itu.

Beliau berkata, pihak penganjur juga cuba untuk merapatkan jurang antara penyertaan industri penerbangan komersial dan tentera dalam acara dwitahunan itu.

"Sekarang kita bercakap mengenai penyertaan 65-35 antara industri ketenteraan dan komersial dan menjelang LIMA akan datang, kita berharap penyertaan 50-50 antara pemain industri penerbangan komersial dan tentera," kata beliau.

LIMA'17 akan berlangsung dari 21 hingga 25 Mac dan tahun ini memasuki edisi ke-14 dalam sejarahnya selama 27 tahun dan dijangka menjadi pameran terbaik dan terbesar sehingga kini. - Bernama 

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan