Ibu Bapa Muda Perlu Ambil Berat Soal Pemberian Nama Anak - Berita Semasa | mStar

Ibu Bapa Muda Perlu Ambil Berat Soal Pemberian Nama Anak

Diterbitkan: Khamis, 16 Mac 2017 4:16 PM

(Ubah saiz teks)

KANGAR: Bekas Penasihat Agama Istana Negara, Datuk Seri Abu Hassan Din al-Hafiz mengingatkan ibu bapa muda agar mengambil berat soal memilih nama yang baik kepada anak agar tidak membawa makna yang buruk.

Katanya, perkara tersebut penting kerana ibu bapa akan memanggil anak-anak mereka setiap hari dan setiap panggilan itu adalah satu doa kepada anak.

"Jika nama yang diberi kepada anak membawa makna yang baik maka menjadi sebutan doa yang baiklah oleh ibu bapa buat anak mereka dan begitu jugalah jika sebaliknya," kata beliau.

Abu Hassan berkata demikian semasa menyampaikan kuliah khas bertajuk "Pembentukan Insan Menurut Pandangan Islam" di Masjid Tuanku Syed Putra Jamalullail di sini Khamis.

Katanya, ramai ibu bapa muda sekarang terlalu ghairah memberi nama yang unik atau lain dari yang lain serta lebih moden didengar, tanpa merujuk maknanya terutama apabila disebut dalam bahasa Arab.

"Pemberian nama anak adalah langkah pertama dalam proses pembentukan insan menurut pandangan Islam sebelum memasuki fasa berikutnya iaitu memberi didikan agama kepada anak-anak tersebut," katanya.

Tegasnya, ibu bapa tidak boleh menjadikan alasan terlalu sibuk menyebabkan mereka tidak boleh memberi perhatian kepada soal berkaitan proses pembesaran anak mereka.

"Jika mereka sendiri tidak mampu memberi bimbingan agama kepada anak, hantarlah anak tersebut belajar dengan mana-mana guru agama berhampiran, selain menyediakan ruang untuk bermesra dengan anak setiap hari," katanya.

Abu Hassan berkata fasa berikutnya dalam membimbing anak semasa mereka remaja antaranya menjauhkan sama sekali amalan tidak sihat seperti merokok di hadapan anak kerana ia akan menjadi contoh serta menyebabkan mereka juga ingin mencuba. - BERNAMA


Tags / Kata Kunci: nama anak , Abu Hassan Din al-Hafiz
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan