Dego Ride Tidak Dibenar Operasi Demi Keselamatan Penunggang, Pembonceng - Berita Semasa | mStar

Dego Ride Tidak Dibenar Operasi Demi Keselamatan Penunggang, Pembonceng

Diterbitkan: Khamis, 16 Mac 2017 6:51 PM

GAMBAR HIASAN

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Teksi motosikal atau Dego Ride tidak dibenarkan beroperasi di jalan raya negara ini kerana faktor keselamatan penunggang dan pembonceng.

Kementerian Pengangkutan menyatakan analisis Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) mendapati risiko pengguna motosikal terlibat dalam kemalangan maut dan kemalangan yang mengakibatkan cedera parah adalah 42.5 kali lebih tinggi berbanding bas dan 16 kali lebih tinggi berbanding kereta.

Statistik 2016 menunjukkan 62 peratus daripada 7,152 mangsa yang terkorban di jalan raya melibatkan penunggang dan pembonceng motosikal. 

"Penggunaan Dego Ride akan mengakibatkan lebih ramai pengguna jalan raya terdedah kepada risiko kemalangan maut dan kecederaan parah.

"Oleh itu atas faktor-faktor keselamatan penunggang dan pembonceng motosikal, Kementerian Pengangkutan memutuskan untuk tidak membenarkan Dego Ride beroperasi di jalan raya," kata kementerian itu dalam jawapan bertulis kepada Chua Tian Chang (PKR-Batu) di Dewan Rakyat pada Khamis.

 Chua meminta kementerian menjelaskan mengapa Dego Ride tidak dibenarkan untuk beroperasi tanpa kelulusan manakala GrabCar dibenarkan beroperasi walaupun menunggu SPAD menyediakan panduan dan pindaan undang-undang. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: Dego Ride
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan