BNM, SPRM, LHDN Tingkat Kerjasama Perangi Jenayah Kewangan - Berita Semasa | mStar

BNM, SPRM, LHDN Tingkat Kerjasama Perangi Jenayah Kewangan

Diterbitkan: Isnin, 13 Mac 2017 5:41 PM

GAMBAR FAIL

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kini meningkatkan kerjasama strategik dalam usaha mencegah jenayah kewangan, rasuah dan pengelakan cukai.

Sinergi daripada kerjasama ketiga-tiga agensi tersebut akan memperkukuh sistem kewangan di samping meningkatkan hasil pendapatan negara dan membina negara yang bebas daripada anasir rasuah dan salah guna kuasa.

"Usaha yang diambil oleh ketiga-tiga agensi ini bertujuan mengukuhkan kerjasama strategik untuk mengekang jenayah kewangan, terutamanya yang melibatkan rasuah dan pengelakan cukai.

"Ketiga-tiga agensi menunjukkan komitmen yang tinggi untuk memastikan institusi kewangan tidak dijadikan saluran untuk menyalurkan hasil yang diperoleh daripada jenayah kewangan," menurut ketiga-tiga pihak itu dalam kenyataan bersama di sini, pada Isnin.

Komitmen itu diputuskan semasa mesyuarat antara Gabenor BNM Datuk Muhammad Ibrahim, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad dan Ketua Pegawai Eksekutif LHDN Datuk Sabin Samitah pada hari yang sama.

Gabenor BNM, Datuk Muhammad Ibrahim berkata kerjasama itu akan membendung penyaluran hasil perolehan wang haram dan transaksi haram melalui sistem kewangan.

"Perkara ini penting bagi mengekalkan integriti dan keyakinan orang ramai terhadap sistem kewangan Malaysia," katanya.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad, berkata usaha itu turut membolehkan pertukaran maklumat berhubung siasatan di samping memperkukuh amalan terbaik setiap agensi tersebut memandangkan masing-masing mempunyai cabaran tersendiri dalam menangani jenayah kewangan, rasuah dan pengelakan cukai.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif LHDN, Datuk Sabin Samitah berkata kerjasama strategik tersebut merupakan langkah yang perlu diambil untuk mengurangkan ketirisan cukai akibat jenayah kewangan.

Tags / Kata Kunci: BNM , SPRM , LHDN , Rasuah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan