BNM, SPRM, LHDN Tingkat Kerjasama Perangi Jenayah Kewangan

Diterbitkan: Isnin, 13 Mac 2017 5:41 PM

GAMBAR FAIL

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kini meningkatkan kerjasama strategik dalam usaha mencegah jenayah kewangan, rasuah dan pengelakan cukai.

Sinergi daripada kerjasama ketiga-tiga agensi tersebut akan memperkukuh sistem kewangan di samping meningkatkan hasil pendapatan negara dan membina negara yang bebas daripada anasir rasuah dan salah guna kuasa.

"Usaha yang diambil oleh ketiga-tiga agensi ini bertujuan mengukuhkan kerjasama strategik untuk mengekang jenayah kewangan, terutamanya yang melibatkan rasuah dan pengelakan cukai.

"Ketiga-tiga agensi menunjukkan komitmen yang tinggi untuk memastikan institusi kewangan tidak dijadikan saluran untuk menyalurkan hasil yang diperoleh daripada jenayah kewangan," menurut ketiga-tiga pihak itu dalam kenyataan bersama di sini, pada Isnin.

Komitmen itu diputuskan semasa mesyuarat antara Gabenor BNM Datuk Muhammad Ibrahim, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad dan Ketua Pegawai Eksekutif LHDN Datuk Sabin Samitah pada hari yang sama.

Gabenor BNM, Datuk Muhammad Ibrahim berkata kerjasama itu akan membendung penyaluran hasil perolehan wang haram dan transaksi haram melalui sistem kewangan.

"Perkara ini penting bagi mengekalkan integriti dan keyakinan orang ramai terhadap sistem kewangan Malaysia," katanya.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad, berkata usaha itu turut membolehkan pertukaran maklumat berhubung siasatan di samping memperkukuh amalan terbaik setiap agensi tersebut memandangkan masing-masing mempunyai cabaran tersendiri dalam menangani jenayah kewangan, rasuah dan pengelakan cukai.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif LHDN, Datuk Sabin Samitah berkata kerjasama strategik tersebut merupakan langkah yang perlu diambil untuk mengurangkan ketirisan cukai akibat jenayah kewangan.

Tags / Kata Kunci: BNM , SPRM , LHDN , Rasuah

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Kolumnis

iklan

Iklan