Felda Kenal Pasti Jumlah Sebenar Hutang Peneroka - Berita Semasa | mStar

Felda Kenal Pasti Jumlah Sebenar Hutang Peneroka

Diterbitkan: Ahad, 12 Mac 2017 9:42 PM

(Ubah saiz teks)

JEMPOL: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) akan mengenal pasti jumlah sebenar hutang setiap peneroka yang dibuat dengan Felda bagi mengelakkan sebarang pertikaian terhadap penyata hutang yang dikemukakan kepada mereka.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim berkata jumlah hutang para peneroka perlu dimuktamadkan bagi membolehkan pengumuman beberapa penambahbaikan Felda oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, akan datang. 

"Dalam keadaan Felda mahu kukuhkan prosedur kewangan, kami tidak mahu timbul pertikaian terhadap penyata hutang yang kami kemukakan kepada peneroka yang tidak setuju dengan jumlah hutang yang terdapat dalam penyata tersebut. 

"Kami sedang buat, setiap satu kawasan rancangan kami minta semak slip pendapatan dan masing-masing (peneroka) mesti setuju berapa jumlah sebenar hutang mereka. 

"Jumlah hutang perlulah dipersetujui oleh peneroka dan Felda sendiri dan jika mereka tidak setuju mereka perlu datang ke pengurusan wilayah masing-masing untuk berbincang dan kemukakan bukti bagi setiap pertikaian yang dibangkitkan,"katanya.

Razali berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan majlis perasmian serentak Persidangan Tahunan Umno Cawangan Bahagian Jempol bagi tahun 2017 disini, Ahad.

Turut hadir Ketua Umno Bahagian Jempol Datuk Mohd Salim Mohd Sharif.

Mengulas lanjut, Razali berkata terdapat dua jenis hutang yang dibuat oleh peneroka dengan Felda iaitu hutang operasi dan hutang sosial. 

"Hutang operasi ialah hutang sara hidup yang dibuat ketika pokok ditebang dan ditanam semula, ketika itu mereka tidak mempunyai hasil dan terpaksa buat pinjaman. Hutang sosial ialah hutang membeli komputer, besarkan rumah,pendidikan dan sebagainya," katanya.

Razali berkata usaha Felda untuk terus meningkatkan kesejahteraan para peneroka tidak pernah terhenti bagaimanapun isu berbangkit perlu diselesaikan segera. 

"Kami akan adakan mesyuarat yang dipengerusikan Perdana Menteri untuk suku tahun pertama dijangka bulan depan dan saya jangka isu berbangkit mengenai jumlah sebenar hutang peneroka dapat diselesaikan sebelum mesyuarat diadakan,"katanya. 

Terdahulu, Razali dalam ucapannya berkata Felda ketika ini menanggung sebanyak 1.2 bilion hutang rumah dan hutang sosial yang dibuat para peneroka dengan Felda.  -Bernama

Tags / Kata Kunci: Hutang Peneroka , Felda
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan