Gejala ILI: 47 Pelajar Smart Teluk Intan Diasingkan - Berita Semasa | mStar

Gejala ILI: 47 Pelajar Smart Teluk Intan Diasingkan

Diterbitkan: Sabtu, 11 Mac 2017 12:57 PM

(Ubah saiz teks)

TELUK INTAN: Seramai 47 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahman Talib (Smart), Jalan Changkat Jong di sini, diasingkan di sebuah bilik asrama selepas dikesan menghidap gejala penyakit seperti influenza (ILI).

ILI di sekolah itu dikesan sejak Rabu lalu melibatkan 28 pelajar lelaki dan 19 perempuan daripada 428 pelajar apabila mereka menunjukkan simptom ILI seperti batuk, selesema, demam dan sakit tekak. 

Perkara itu mendapat perhatian Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong yang membuat lawatan ke sekolah itu untuk mengetahui perkembangan keadaan kesemua mangsa tersebut, Sabtu.

"Tahap kesihatan mereka adalah stabil dan kini dipantau dari semasa ke semasa bagi mengelakkan penyakit terbabit menular kepada pelajar lain.

"Malah sampel air liur daripada beberapa pelajar asrama telah diambil dan dihantar ke Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) Sungai Buluh (Selangor) untuk pemeriksaan lanjut," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau yang juga Anggota Parlimen Teluk Intan berkata pengurusan sekolah telah mengambil langkah pencegahan dan pengawalan termasuk membekalkan topeng muka kepada pelajar.

Sehubungan itu juga, Mah turut meminta Pejabat Pendidikan Daerah Hilir Perak untuk meningkatkan pengawasan terhadap tahap kesihatan pelajar bagi mengesan simptom awal jangkitan influenza dalam kalangan mereka.

Semalam, Exco Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Integrasi Nasional negeri Datuk Dr Mah Hang Soon mengumumkan seramai 216 pelajar di tiga sekolah di Ipoh dikesan menghidap gejala penyakit ILI. 

Daripada jumlah itu, seramai 129 pelajar adalah dari Sekolah Raja Perempuan Taayah; 84 Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR) dan selebihnya murid dari Sekolah Kebangsaan Klebang.-- Bernama

Tags / Kata Kunci: ILI , Teluk Intan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan