Malaysia Kutuk Pelancaran Peluru Berpandu Korea Utara - Berita Semasa | mStar

Malaysia Kutuk Pelancaran Peluru Berpandu Korea Utara

Diterbitkan: Selasa, 7 Mac 2017 8:27 AM

-fotoAP

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia mengutuk pelancaran empat peluru berpandu balistik Korea Utara dan mendesak negara itu menghentikan segera tindakan itu.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan berkata tindakan itu mencetuskan ketegangan serantau dan sekali lagi melambangkan sikap tidak ambil peduli DPRK terhadap keamanan dan keselamatan di Semenanjung Korea, rantau ini dan dunia secara amnya.

"Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK) terbukti menolak gesaan masyarakat antarabangsa supaya menghentikan pelancaran peluru berpandu," katanya.

Pelancaran peluru berpandu tersebut merupakan pencabulan jelas terhadap resolusi-resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) berkaitan dan menjejas peraturan pelucutan dan ketakcambahan senjata nuklear.

Malaysia menggesa DPRK menghentikan pelancaran semua peluru berpandu balistik, dan lebih penting lagi, mematuhi sepenuhnya resolusi-resolusi Majlis Keselamatan PBB berhubung DPRK.

Awal hari Isnin, Korea Utara melancarkan empat peluru berpandu dari pantai baratnya ke arah Laut Jepun.

Menurut kerajaan Jepun, peluru itu meluncur sejauh kira-kira 1,000km, dengan tiga daripadanya jatuh dalam zon ekonomi eksklusif Jepun.
Tags / Kata Kunci: peluru berpandu , Korea Utara , balistik
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan