Raja Salman Berlepas Ke Indonesia - Berita Semasa | mStar

Raja Salman Berlepas Ke Indonesia

Diterbitkan: Rabu, 1 Mac 2017 1:19 PM

RAJA Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al Saud melambaikan tangan selepas menamatkan lawatan negara selama empat hari ke Malaysia mulai Ahad lepas. Baginda berlepas dari Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) menuju ke Indonesia pada 1 Mac 2017. - BERNAMA

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Raja Arab Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud berlepas pada Rabu menuju Indonesia selepas menamatkan lawatan negara selama empat hari ke Malaysia mulai Ahad lepas.

Menyaksikan baginda berlepas dari Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang juga Menteri Pengiring semasa lawatan baginda.

Malaysia merupakan negara pertama lawatan baginda ke Asia Tenggara sejak menaiki takhta pada 2015.

Raja Salman membuat lawatan negara selama tiga hari ke Indonesia.

Raja Salman diberi sambutan negara pada Ahad di Dataran Parlimen untuk memulakan lawatan negara serta mempunyai jadual padat sepanjang lawatan empat hari baginda.

Pada Ahad, baginda turut menghadiri majlis santapan negara di Istana Negara yang diraikan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

Baginda turut dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Persuratan oleh Universiti Malaya dan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah dalam Sains Politik (Islam dan Wassatiyyah) serta Anugerah Pencapaian Cemerlang Seumur Hidup oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Lawatan Raja Salman juga menyaksikan beberapa perjanjian persefahaman ditandatangani termasuk Perjanjian Pembelian Saham bernilai RM31 bilion antara Saudi Aramco dan Petronas.

Di KLIA, baginda dan Najib berjabat salam dan berpeluk-pelukan sebelum baginda yang merupakan Penjaga Dua Masjid Suci menaiki pesawat khas baginda.

Kunjungan sulung Raja Salman ke Malaysia adalah atas jemputan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: Raja Salman
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan