RUU355: Kelantan Isytihar Cuti Pada 19 Februari - Berita Semasa | mStar

RUU355: Kelantan Isytihar Cuti Pada 19 Februari

Diterbitkan: Rabu, 15 Februari 2017 3:13 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA BHARU: Kerajaan PAS Kelantan mengisytiharkan Ahad ini (19 Februari) sebagai cuti peristiwa sempena Himpunan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (RUU 355) yang akan diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur, Sabtu ini

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata ia bagi memberi peluang kepada rakyat Kelantan untuk turut serta dalam himpunan tersebut bagi memastikan mereka tidak pulang dalam keadaan tergesa-gesa selepas perhimpunan itu tamat.

"Ia sebagai sokongan moral kerajaan negeri kepada usaha untuk memperkasakan Mahkamah Syariah melalui pindaan kepada Akta 355 (Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah)(Pindaan) 2016).

"Ia juga bagi membolehkan seberapa ramai rakyat Kelantan untuk menyertai himpunan itu nanti," katanya kepada Bernama selepas menghadiri Mesyuarat Exco kerajaan negeri di Kompleks Kota Darul Naim, di sini, Rabu.

Pada 24 November lepas, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membawa usul Rang Undang-Undang Persendirian iaitu Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 di Dewan Rakyat.

Tags / Kata Kunci: RUU355

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan