Dakwaan Bekalan 'Food Flotilla Fort Myanmar' Dirampas Tidak Benar - Berita Semasa | mStar

Dakwaan Bekalan 'Food Flotilla Fort Myanmar' Dirampas Tidak Benar

Diterbitkan: Ahad, 12 Februari 2017 5:03 PM

Abdul Azeez Abdul Rahim ketika mengetuai mesyuarat untuk membincangkan perjalanan menghantar barangan misi kemanusiaan 'Food Flotilla for Myanmar' di Chittagong ke Cox's Bazar, Bangladesh di atas kapal Nautical Aliya ketika melalui perairan Selat Bengal. Foto: Bernama

(Ubah saiz teks)

YANGON: Dakwaan kononnya 500 tan metrik bekalan makanan dan keperluan yang dihantar di pelabuhan Yangon, Myanmar menerusi misi kemanusiaan 'Food Flotilla For Myanmar' telah dirampas adalah tidak benar.

Ketua misi kemanusiaan itu, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkatabekalan berkenaan kini berada di gudang pelabuhan dan dalam proses penghantaran kepada masyarakat Rohingya di wilayah Rakhine.

Beliau berkata proses penghantaran menggunakan kapal ke wilayah itumengambil masa kira-kira tiga hari.

"Penghantaran akan dilaksanakan dalam masa terdekat dan rakyat Malaysia jangan percaya khabar angin kononnya barang ini dirampas. Ia palsu semata-mata,"katanya kepada pemberita selepas meninjau latihan pembedahan oleh pasukan perubatan pada Ahad. 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan di laman sosial kononnya bekalan itu dirampas oleh tentera Myanmar.

Kapal Nautical Aliya pada Khamis berlabuh di pelabuhan Yangon untukmenghantar bantuan untuk manfaat komuniti Rohingya di negara itu, sebelum meneruskan pelayaran ke Chittagong.

Mengulas lanjut, Abdul Azeez berkata pihaknya akan memastikan bekalan yang dihantar akan diterima oleh masyarakat Rohingya di Rakhine.

"Penghantaran bekalan ini akan dipantau Duta Malaysia di Myanmar Mohd Hanif Abdul Rahman untuk memastikan ia sampai kepada masyarakat Rohingya.

"Difahamkan negara lain juga sedang menghantar bantuan dan kerajaan Myanmar sedang kemas kini semua bantuan ini," katanya.

Sementara itu, ditanya adakah pihaknya telah memperoleh visa ketibaan darikerajaan Bangladesh, beliau berkata visa ketibaan untuk sukarelawan turun ke darat dan ke kem pelarian masih belum diperoleh.

"Kita masih belum dapat kelulusan untuk sukarelawan turun ke kem pelariandan saya telah maklumkan perkara ini kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"InsyaAllah, kita akan usahakan yang terbaik dan harap rakyat Malaysiadoakan kita dapat turun dan salurkan bantuan," katanya.

Abdul Azeez berkata setakat ini, pihaknya dimaklumkan Tentera Laut Bangladesh akan mengiringi kapal Nautical Aliya ke Chittagong. Misi yang masuk hari ke-10 itu membawa lebih 2,000 tan makanan, keperluan perubatan, barang keperluan harian serta pakaian dan selimut.

Food Flotilla for Myanmar anjuran Kelab Putra 1Malaysia dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia itu disertai 184 sukarelawan dari 12negara.

Ia merangkumi pasukan perubatan, tenaga pengajar, pengamal media tempatan dan antarabangsa serta wakil pertubuhan bukan kerajaan tempatan dan luar negara. -Bernama

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan