Kapal Nautical Aliya Tidak Dibenar Ke Teknaf Kerana Keadaan Pelabuhan

Diterbitkan: Khamis, 9 Februari 2017 8:51 AM

-fotoAP

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Keputusan kerajaan Bangladesh tidak membenarkan misi 'Food Flotilla for Myanmar' berlabuh di Teknaf adalah disebabkan keadaan pelabuhan.

Kementerian Luar dalam kenyataan pada Rabu berkata tindakan kerajaan Bangladesh itu berikutan Pelabuhan Teknaf yang cetek dengan kedalaman hanya tiga meter, sedangkan kapal itu memerlukan kedalaman sekurang-kurangnya lapan meter untuk bergerak tanpa halangan menuju ke pelabuhan.

"Setelah melawat kesemua pelabuhan yang dicadangkan kerajaan Bangladesh, pasukan peninjau daripada Kelab Putra 1 Malaysia (KP1M) telah memutuskan bahawa pilihan terbaik ialah Pelabuhan Chittagong," menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, KP1M bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa Bangladesh melalui Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Dhaka sebelum misi itu bermula untuk mencari jalan terbaik bagi mengedarkan bantuan kemanusiaan yang amat diperlukan oleh pelarian Rohingya berhampiran Teknaf.

Kerajaan juga optimis semua isu teknikal dapat diselesaikan secepat mungkin bersandarkan hubungan dua hala yang amat baik antara kedua-dua negara, menurut kementerian itu.

Pada Selasa, ketua misi berkenaan Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata Kapal 'Nautical Aliya' yang membawa 195 sukarelawan tidak dibenarkan memasuki Teknaf berikutan faktor keselamatan serta saiz kapal yang besar.

Abdul Azeez berkata kerajaan Bangladesh memberi tiga tempat lain iaitu pulau Saint Martin, Kutubdia dan Chittagong sekiranya ingin memasuki negara itu.

Pada 4 Februari lepas, Kementerian Luar mengesahkan bahawa kerajaan Bangladesh bersetuju membenarkan kapal misi bantuan kemanusian itu berlabuh di Pelabuhan Teknaf.

Misi yang masuk hari keenam pada Rabu, membawa 2,300 tan metrik makanan, keperluan perubatan, keperluan harian, pakaian dan selimut, dijangka belayar selama 18 hari melalui Laut Andaman untuk sampai ke Yangon dan kem pelarian di Bangladesh.

iklan

Video

Khamis, 24 Ogos 2017 3:30 PM

Ebba Tak Minat Jadi Jurutera

Khamis, 24 Ogos 2017 12:38 PM

Wan Sharmila Kena 'Badi' Cinta

Khamis, 24 Ogos 2017 9:00 AM

Susunan Lagu Dari Sweden Gagal Takluk Persis

Rabu, 23 Ogos 2017 3:00 PM

Shuib Sepahtu 'Kuat' Cari Duit!

Rabu, 23 Ogos 2017 12:00 PM

Ayda Jebat Impi 'Mata' Tercalon Anugerah

Rabu, 23 Ogos 2017 9:00 AM

Keghairahan Shahrol Shiro Makan Diri?

Selasa, 22 Ogos 2017 12:00 PM

Sakan! Shiha Zikir Kini Hidup Mewah

Selasa, 22 Ogos 2017 9:00 AM

Tania Hudson Tak jangka Kembali Aktif

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Kolumnis

iklan

Iklan