Pantai Sungai Baru Bagai Pesta Tika Musim Mentarang - Berita Semasa | mStar

Pantai Sungai Baru Bagai Pesta Tika Musim Mentarang

Diterbitkan: Rabu, 1 Februari 2017 6:00 PM

(Ubah saiz teks)

ARAU: Pantai Sungai Baru di Simpang Empat bagaikan 'pesta' pada pertengahan dan akhir bulan dengan kemunculan mentarang iaitu sejenis siput laut yang menjadi rezeki tambahan penduduk tempatan.

Mentarang atau nama saintifiknya Pholas Orientalis merupakan spesies hidupan laut bercengkerang, mempunyai kulit nipis dan biasanya lebih menggemari air bersuhu rendah. 

Mentarang biasanya muncul di pantai berselut kira-kira dua kilometer dari tebing pantai dalam tempoh enam atau tujuh hari dalam sebulan, boleh dijual RM10 hingga RM16 sekilogram.

Tinjauan Bernama mendapati kira-kira 50 pencari mentarang termasuk dari luar kawasan Sungai Baru sanggup meredah pantai berselut hampir tiga kilometer apabila air surut, biasanya pada sebelah pagi, untuk mencari hidupan laut itu yang menjadi rezeki buat mereka.

Seorang penduduk tempatan, Hussain Yahya, 49, berkata beliau boleh mendapat hampir 30kg mentarang dalam tempoh kira-kira dua jam.

"Sekali turun (keluar mencari) boleh dapat RM250 hingga RM300. Sebahagian untuk makan sendiri. Kalau rajin boleh dapat RM1,200 hingga RM1,600 dalam tempoh mentarang muncul (enam hingga tujuh hari).

"Kerja mencari mentarang ini mudah tapi terpaksa bermain dengan selut. Kami hanya perlu bawa alat pengorek yang diperbuat daripada kayu dipanggil 'kedan' dan bekas untuk mengisi mentarang," kata tukang kebun sebuah syarikat swasta di pekan Simpang Empat itu kepada Bernama.

Bagi Bakar Yaakob, 43, yang merupakan nelayan sepenuh masa dari Sungai Berembang berdekatan Sungai Baru, berkata beliau memperoleh hampir 40 kilogram setiap kali mencari hidupan laut itu.

"Saya ada pembeli tetap yang sedia menunggu di tebing pantai. Dalam tempoh enam hingga tujuh hari saya biasa mendapat RM2,500," katanya yang keluar mencari mentarang seawal 8 pagi apabila air laut surut.

Seorang pembeli, Salleh Mansor, 51, dari Kangar berkata beliau kerap ke Kuala Sungai Baru untuk membeli mentarang segar.

Katanya mentarang sedap dan enak dimasak lemak atau dibakar secara tradisional menggunakan arang,untuk dimakan bersama nasi dan ulam.

Suasana di pantai Sungai Baru bertambah meriah pada musim cuti persekolahan,  dengan kehadiran kumpulan remaja atau pelajar membantu ibu bapa mereka mencari mentarang.

Peraih turut kelihatan memborong mentarang daripada pencari di sepanjang kawasan pantai dari pantai Sungai Berembang, Kurong Tengar dan Kuala Perlis.-- BernamaTags / Kata Kunci: Pantai Sungai Baru , mentarang
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan