PRN Sabah Awal Hanya Spekulasi - PM Najib - Berita Semasa | mStar

PRN Sabah Awal Hanya Spekulasi - PM Najib

Diterbitkan: Jumaat, 27 Januari 2017 6:13 PM

Najib
(Ubah saiz teks)

DIKEMASKINI

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan dakwaan bahawa Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah akan diadakan lebih awal sebelum Piihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Sebaliknya, Najib yang juga Presiden Umno berkata, dakwaan itu hanyalah spekulasi semata-mata.

Menurutnya, kata putus mengenai perkata itu masih belum dimuktamadkan.

"Kita tak buat apa-apa keputusan  sama ada PRN (Sabah) akan dibuat awal atau tidak. Kedudukannya masih spekulasi."Kita akan tengok segala aspek tapi setakat ini saya nak tegaskan ia hanya spekulasi," kata Najib pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Datuk Onn di sini, petang Jumaat. 

Sebelum ini, Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, menyifatkan cakap-cakap mengenai PRN Sabah akan diadakan lebih awal sebelum PRU-14 sebagai spekulasi.

Dakwaan itu turut disangkal Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman yang meminta semua pihak bertenang dan tidak membuat spekulasi berhubung perkara berkenaan.

Musa yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah berkata, adalah biasa baginya untuk mengingatkan wakil rakyat di Sabah supaya turun padang dan bekerja keras seolah-olah pilihan raya diadakan setiap hari.

"Saya sentiasa menekankan kepada wakil rakyat bahawa kita perlu konsisten bertemu rakyat, mendengar masalah mereka dan cuba yang terbaik untuk menyelesaikannya.

"Perkara ini bukan hanya sebelum pilihan raya tetapi semasa dan selepas pilihan raya. Oleh itu mereka perlu bekerja keras seperti setiap hari adalah pilihan raya," kata Musa.

Tags / Kata Kunci: Datuk Seri Najib Tun Razak

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan