Najib Buat Lawatan Mengejut Ke Hospital Serdang

Diterbitkan: Khamis, 26 Januari 2017 8:44 PM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melihat wad kecemasan yang sesak dengan pesakit semasa membuat tinjauan mesra prasarana di Hospital Serdang, Khamis. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

SERDANG: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis membuat lawatan mengejut ke Hospital Serdang di sini bagi melihat sendiri persekitaran serta keselesaan di hospital itu yang dibina pada tahun 2005.

Beliau yang diiringi Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Seri Dr Chen Chaw Min dan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah melawat wad kecemasan, wad bersalin dan wad biasa.

Najib yang tiba pada kira-kira 5.30 petang, meluangkan kira-kira satu jam melawat hospital itu dan beramah mesra dengan pesakit serta keluarga dan mendapat penerangan daripada Pengarah Hospital Serdang Dr Rohana Johan.

Bercakap kepada pemberita selepas melakukan lawatan dan tinjauan itu, perdana menteri berkata: "Sebagai sebuah kerajaan, kita sentiasa menekankan bagaimana memberikan perkhidmatan kesihatan yang lebih baik lagi dari semasa ke semasa.

"Saya melawat Hospital Serdang hari ini untuk meninjau keadaan kerana saya difahamkan hospital ini mempunyai bilangan pelawat dan pesakit yang ramai setiap tahun sehingga keadaan sesak."

Najib bagaimanapun berkata beliau tetap bangga dengan tahap komitmen yang ditunjukkan oleh pentadbiran hospital, kakitangan, doktor dan jururawat bagi memberikan perkhidmatan terbaik untuk pesakit dengan mengurangkan masa menunggu.

"Kos perkhidmatan yang kita berikan ini adalah sangat rendah, umpamanya wad bersalin dikenakan bayaran RM50 untuk setiap bayi dan saya difahamkan wad ini mendapat sambutan hangat dalam kalangan para pesakit.

"Wad Kelas ketiga mengenakan (caj) RM3 sehari. Ini adalah antara bayaran terendah di dunia. Ini bermakna kerajaan dapat menyediakan perkhidmatan kesihatan yang bermutu dan berkualiti dengan harga yang sangat minimum," katanya.

Najib juga mengarahkan Kementerian Kesihatan untuk meneliti keperluan tambahan hospital seperti ambulans, tilam, katil dan kerusi, yang agak terhad dengan serta-merta.


"Saya minta Kementerian Kesihatan menjalankan tindakan susulan dengan segera supaya keperluan ini dapat dipenuhi dalam masa terdekat agar dapat memberikan keselesaan kepada pesakit dan pelawat," katanya.


Ditanya mengenai dana, Najib berkata: "Ia tidak memerlukan belanja yang besar sangat".


Tags / Kata Kunci: Hospital Serdang , lawatan mengejut

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan