Malaysia, China Capai Persefahaman Tangani Jenayah, Keganasan - Berita Semasa | mStar

Malaysia, China Capai Persefahaman Tangani Jenayah, Keganasan

Diterbitkan: Khamis, 12 Januari 2017 3:13 PM

Ahmad Zahid ketika mengadakan pertemuan dengan Meng Hongwei di Beijing baru-baru ini.

(Ubah saiz teks)

BEIJING: Malaysia dan China telah mencapai persefahaman untuk membanteras jenayah rentas sempadan termasuk sindiket penipuan dari negara itu yang berpangkalan di Malaysia, termasuk 'Macau Scam'.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerugian mencecah berbilion ringgit akibat sindiket berkenaan yang menyasarkan kaum Cina.

"Setalat ini, 744 orang ditahan dan dihantar pulang ke China," katanya pada sidang media ketika mengadakan lawatan kerja ke bandar ini dan Kunming.

Berkaitan usaha menangani pengganas, Ahmad Zahid berkata, China akan menyediakan alat berteknologi tinggi untuk membantu usaha mewujudkan Pusat Komunikasi Digital bagi memerangi kegiatan militan di wilayah ini.

Beliau berkata, pihak China mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana mengambil inisiatif dan tindakan untuk memerangi jenayah dan isu pengganas.

Beliau mengadakan perbincangan dengan Menteri Keselamatan Awam, Guo Shengkun; Setiausaha Suruhanjaya Hal Ehwal Undang-Undang dan Politik Pusat, Parti Komunis China, Meng Jianzhu dan Presiden Interpol China, Meng Hongwei sejak Selasa.

Tags / Kata Kunci: Ahmad Zahid , China , Beijing
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan