Penalti Dikenakan Jika Hilang Pasport - KP Imigresen - Berita Semasa | mStar

Penalti Dikenakan Jika Hilang Pasport - KP Imigresen

Diterbitkan: Selasa, 10 Januari 2017 2:12 PM

GAMBAR HIASAN

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen mencadangkan supaya penalti dikenakan ke atas pemilik pasport yang kehilangan dokumen berkenaan, kata Ketua Pengarahnya Datuk Seri Mustafar Ali.

Katanya cadangan mengenakan penalti bagi kehilangan pasport itu sudah dibawa kepada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Dalam Negeri dan secara dasarnya sudah dipersetujui.

"Selama ini, tidak ada satu penalti pun dikenakan ke atas mereka yang kehilangan pasport. Berbanding mereka yang hilang kad pengenalan ada bayaran dikenakan bagi kehilangan kali pertama, kedua dan ketiga," katanya.

Mustafar berkata pemilik pasport harus lebih bertanggungjawab menjaga pasportnya kerana dokumen itu mempunyai nilai yang tinggi serta melibatkan kos kepada Jabatan Imigresen. 

Dalam sidang media selepas menyampaikan amanat tahun baharu pada perhimpunan bulanan jabatan itu di sini pada Selasa, Mustafar berkata bayaran penalti berkenaan akan dilaksanakan selepas mendapat kelulusan kerajaan dan pelaksanaan pindaan mengikut Akta Fi.

"Kadar penalti akan ditentukan selepas ini," katanya.

Berdasarkan statistik Jabatan Imigresen, sejumlah 44,528 kes kehilangan pasport dilaporkan sepanjang tahun lepas.

Antara sebab kehilangan pasport ialah tidak ingat tempat pasport disimpan, tertinggal dalam kenderaan awam, tercicir daripada beg atau poket, dicuri atau dirompak, hilang semasa kebakaran atau berpindah rumah dan hilang disebabkan bencana alam. 

Pada masa ini, fi bagi kehilangan kali pertama kad pengenalan ialah RM100, manakala kehilangan kali kedua RM300 dan bagi kehilangan kali ketiga dan seterusnya ialah RM1,000.

Menyentuh salah laku dalam kalangan warga kerja Imigresen, Mustafar berkata sepanjang tahun lepas, 32 petugas dipecat atas pelbagai kesalahan termasuk rasuah. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: Mustafar Ali
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan