Segera Lapor Jika Berlaku Tanah Runtuh, Hakisan Akibat Banjir - Fadillah - Berita Semasa | mStar

Segera Lapor Jika Berlaku Tanah Runtuh, Hakisan Akibat Banjir - Fadillah

Diterbitkan: Ahad, 8 Januari 2017 1:46 PM

Mangsa banjir Mohd Salleh Ibrahim, 58, membersihkan Jeti Kampung Laut yang dipenuhi sampah akibat banjir yang melanda di Kampung Laut baru-baru ini.

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof mahu penduduk di kawasan yang mengalami banjir melaporkan segera insiden tanah runtuh atau hakisan tanah di kawasan mereka agar tindakan pencegahan dapat dilakukan lebih awal.

Beliau berkata laporan boleh dibuat kepada bilik gerakan Pusat Pengurusan Bencana jabatan Kerja Raya (JKR) atau menerusi laman sosial kementerian di http://bencanaalam.jkr.gov.my/v2/. 

"Kita pantau keadaan banjir bukan sahaja menerusi media sosial tetapi juga melalui saluran rasmi kerajaan. Kita minta kerjasama rakyat untuk kenal pasti kalau ada tanah runtuh supaya langkah pencegahan dapat diambil," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pejabat TM Toursand Travel cawangan Kuching, di sini, Ahad.

Katanya bilik gerakan JKR kini diletak dalam status kuning iaitu beroperasi dari 8 pagi hingga 5 petang memandangkan keadaan banjir semakin terkawal sejak dua hari lepas.--Bernama.

Tags / Kata Kunci: JKR , Fadillah Yusof
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan