Movcom, Motac Beri Peringatan Kepada Jemaah Umrah - Berita Semasa | mStar

Movcom, Motac Beri Peringatan Kepada Jemaah Umrah

Diterbitkan: Khamis, 5 Januari 2017 7:27 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) bersama dengan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (Motac) memberi peringatan kepada ejen-ejen pelancongan dan jemaah umrah supaya berwaspada dalam membuat urusan bagi melaksanakan ibadah itu.

Menurut Mavcom dan Motac, peringatan ini dikeluarkan bagi memastikan jemaah umrah tidak menghadapi sebarang kesulitan ketika mengerjakan ibadah mereka selepas menerima laporan mengenai syarikat penerbangan dan syarikat pelancongan akan mengendalikan penerbangan umrah.

"Mavcom dan Motac telah menerima maklumat bahawa Ritz Airline Berhad telah menandatangani Perjanjian Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Marwa Vacations untuk mengendalikan 32 penerbangan umrah (Kuala Lumpur – Jeddah; Kuala Lumpur – Madinah).

"Berdasarkan sebuah artikel berita, Ritz Airlines merancang untuk memulakan operasi pernerbangan mulai Februari 2017 dengan menawarkan tiket pergi dan balik berjumlah RM2,950," jelas satu kenyataan Mavcom pada Khamis.

Menurut Mavcom, sebuah entiti  diwajibkan untuk mempunyai, antara lainnya, sebuah Lesen Perkhidmatan Udara (ASL) atau Permit Perkhidmatan Udara (ASP) yang sah untuk membawa melalui udara atau menggunakan mana-mana pesawat bagi membawa penumpang, mel atau kargo untuk sewa atau upah dalam perjalanan berjadual atau tidak berjadual di antara dua tempat atau lebih, di mana sekurang-kurangnya salah-satu tempat tersebut adalah Malaysia. 

"Suruhanjaya ingin menekankan bahawa sehingga kini, Ritz Airlines tidak mempunyai sebarang ASL atau ASP yang sah, sama ada yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya di bawah Akta Suruhanjaya Penerbangan Malaysia 2015 [Akta 771] atau di bawah Akta Penerbangan Awam 1969 [Akta 3]. 

"Ini bermakna, Ritz Airlines tidak boleh meminta, menuntut, menerima atau mengutip sebarang bayaran, pertimbangan, ganjaran atau faedah yang diperolehi daripada operasi perkhidmatannya atau dari mana-mana pihak.

"Ini juga termasuk lain-lain aktiviti untuk membawa melalui udara atau menggunakan mana-mana pesawat bagi membawa penumpang, mel atau kargo. 

"Oleh yang demikian, Ritz Airlines mungkin telah disalah tafsir oleh khalayak ramai sebagai sebuah syarikat penerbangan yang dibenarkan untuk beroperasi sedemikian melalui artikel tersebut," jelas kenyataan itu lagi.

Dalam pada itu, Suruhanjaya telah mengeluarkan surat amaran kepada Ritz Airlines untuk berhenti memasarkan perkhidmatannya serta mengiklankan dirinya sebagai sebuah syarikat penerbangan komersial.

"Motac juga sedang menyiasat Marwa Vacations kerana syarikat ini tidak dilesenkan oleh Kementerian tersebut. 

"Semua perniagaan pengendali pelancongan dan agensi pelancongan (tiket) adalah dikehendaki oleh Akta Industri Pelancongan 1992 untuk memperoleh lesen di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. 

"Beroperasi tanpa lesen merupakan kesalahan dan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya".

Tags / Kata Kunci: Mavcom , Motac
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan