Bentong Bypass Atasi Masalah Kesesakan Bandar Bentong - Berita Semasa | mStar

Bentong Bypass Atasi Masalah Kesesakan Bandar Bentong

Diterbitkan: Khamis, 5 Januari 2017 5:03 PM

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof (empat dari kiri) dan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai (empat dari kanan) melawat Projek Central Spine Road: Bentong Bypass selepas merasmikan projek tersebut di Kampung Lebu, Khamis.

(Ubah saiz teks)

BENTONG: Projek pembinaan Central Spine Road (CSR) 'Bentong Bypass' sepanjang 28.5 kilometer (km) dengan jumlah kos sebanyak RM578.25 juta bakal mengatasi masalah kesesakan bandar Bentong apabila siap pada 2019.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Bentong Bypass juga dapat merancakkan ekonomi pantai timur kerana laluan itu menjimatkan jarak perjalanan dan meningkatkan aspek keselamatan pengangkutan.

Beliau menambah Bentong Bypass yang bermula berhampiran Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Bentong merupakan projek yang diberi keutamaan, ekoran masalah kesesakan teruk pada musim perayaan dan hujung minggu di bandar Bentong. 

"Bentong Bypass merupakan laluan alternatif kepada Jalan Persekutuan yang dapat memberi keselesaan kepada pengguna dan mengurangkan kesesakan lalu lintas serta menjimatkan masa perjalanan. 

"Pelaksanaan projek ini juga mengambil kira pandangan penduduk setempat yang mahu ia tidak terlalu jauh dari bandar kerana tidak mahu bandar Bentong menjadi pekan mati (selepas CSR siap)," katanya. 

Fadillah berkata demikian pada sidang media selepas meninjau tapak projek Bentong Bypass di Kampung Lebu di sini, Khamis, yang turut disertai Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai merangkap Anggota Parlimen Bentong.

Beliau menjelaskan Bentong Bypass merupakan sebahagian daripada Pakej 5 projek pembinaan CSR yang bermula dari Kuala Krai, Kelantan ke Simpang Pelangai, Pahang yang keseluruhannya sepanjang 350km dengan kos keseluruhan RM6.6 bilion. 

Pakej 5 melibatkan perjalanan dari Raub ke Bentong sepanjang 54km dan pembinaan Bentong Bypass dibahagikan kepada tiga seksyen pembinaan dan telah dimulakan secara berperingkat pada 5 November 2015. 

"Projek Bentong Bypass melibatkan pembinaan jalan baharu empat lorong dua hala dengan piawaian Jabatan Kerja Raya (JKR) R5 iaitu tahap yang tinggi, satu persimpangan bertingkat, satu jambatan dan satu vehicular box culvert (VBC)," katanya. 

Fadillah berharap kontraktor yang dilantik, Primercon Sdn Bhd dan Jabatan Kerja Raya (JKR) selaku pegawai penguasa akan melaksanakan tugas dengan baik bagi memastikan projek siap mengikut tempoh dan kos yang diluluskan.  

Mengulas mengenai CSR, Fadillah menambah selain Bentong Bypass, keutamaan dalam pelaksanaan CSR juga diberikan kepada projek laluan Mentara ke Kampung Seberang Jelai, di Pahang sepanjang 61.15km atas faktor keselamatan.

Projek itu merupakan sebahagian daripada Pakej 3 CSR iaitu dari Gua Musang, Kelantan ke Kampung Relong, Kuala Lipis yang keseluruhannya melibatkan perjalanan sejauh 92.5km.

Sementara itu, Liow berkata pembinaan Bentong Bypass akan memberi nilai tambah kepada daerah itu selepas menerima berita baik berhubung pembinaan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) yang turut melalui bandar itu. 

"Saya berterima kasih kepada kerajaan kerana masalah kesesakan telah lama berlaku di sini menyebabkan kami membuat permohonan supaya projek Bentong Bypass diberi keutamaan. 

"Projek ini juga akan membolehkan kekayaan ekonomi dikongsi secara bersama dengan penduduk di pantai timur kerana ia akan mendekatkan jarak perjalanan dan memudahkan pengangkutan barang serta lebih selamat," katanya. -- Bernama

Tags / Kata Kunci: Bentong Bypass , Liow Tiong Lai
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan