Kerajaan Tidak Boleh Melayu Semata-Mata, Perlu Rakyat Malaysia - Nazri - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Tidak Boleh Melayu Semata-Mata, Perlu Rakyat Malaysia - Nazri

Diterbitkan: Selasa, 20 Disember 2016 6:12 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Sesuatu yang tidak masuk akal dan bertentangan dengan dasar Barisan Nasional jika sesebuah kerajaan semuanya Melayu sahaja, kata Datuk Seri Nazri Abdul Aziz.

Ahli Majlis Tertinggi Umno itu memberitahu The Star Online bahawa Barisan Nasional sentiasa menjadi platform untuk semua kaum berbilang bangsa.

"Sejak Alliance (Parti Perikatan) dan sehinggalah sekarang dengan Barisan, budaya kita mempunyai sebuah kerajaan berbilang kaum.

"Malah pada zaman (bekas Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir Mohamad, beliau telah memberitahu kepada semua menteri kabinet bahawa sekiranya hanya seorang sahaja Ahli Parlimen Melayu ketika membentuk  kerajaan, kita tidak boleh menggunakan 'Melayu' semata-mata. Ia perlu menjadi rakyat Malaysia.

"Kami membesar dengan itu, jadi soalan untuk kerajaan semua Melayu tidak timbul".

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan itu berkata, tidak mustahil untuk ada kemungkinan Umno membentuk kerajaan perpaduan bersama parti seperti PAS.

"Umno sebelum ini pernah membentuk kerajaan perpaduan dengan PAS. Terdapat banyak sebab mengapa ia tidak berjaya. Kami telah cuba pada tahun 1978 dan ia berakhir dalam perceraian.

"Dulu sudah ada, jadi ia tidak masuk akal untuk melakukannya sekali lagi," katanya.

Nazri berkata, Umno dan PAS boleh bekerja pada platform yang sama tetapi tidak sebagai satu kerajaan. 

Beliau mengulas kenyataan Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali yang mencadangkan bahawa PAS perlu membentuk kerajaan perpaduan dengan Umno untuk menyediakan keseimbangan.

Dalam pada itu Nazri turut menolak cadangan Ibrahim bahawa calon PAS memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri.

"Bukan apa, tetapi jika berlaku sesuatu kepada PM yang berasal dari Umno, orang yang akan menggantikan beliau perlu dari Umno juga," katanya.

Nazri juga memberitahu beliau tidak peduli sekiranya terdapat pakatan pilihan raya dibentuk di antara Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

"Saya secara jujur ​​tidak peduli dan terganggu. Biarkan mereka melakukan apa yang mereka mahu. Kami hanya memberi tumpuan untuk menang pilihan raya umum akan datang," katanya.

Tags / Kata Kunci: Datuk Seri Nazri Abdul Aziz.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan