Malaysia, Singapura Tandatangani Perjanjian Kereta Api Laju Esok - Berita Semasa | mStar

Malaysia, Singapura Tandatangani Perjanjian Kereta Api Laju Esok

Diterbitkan: Isnin, 12 Disember 2016 6:53 PM

Najib (berdiri, kanan) dan Hsien Loong (berdiri, kiri) menyaksikan majlis pertukaran dokumen perjanjian Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura di Putrajaya, Julai Lalu. Foto MOHD SAHAR MISNI / The Star

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Malaysia dan Singapura dijadual menandatangani perjanjian Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura pada Selasa semasa Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong melakukan lawatan kerja ke negara ini untuk menghadiri Pemukiman Pemimpin Malaysia-Singapura ketujuh, kata Wisma Putra pada Isnin.

Dalam kenyataannya, Wisma Putra berkata, projek kereta api laju itu dijangka meningkatkan ketersambungan, memudahkan perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura, mengeratkan lagi hubungan perniagaan dan meningkatkan hubungan antara rakyat dengan rakyat kedua-dua negara.

Lee akan diiringi isteri, Ho Ching, dan beberapa menteri kabinet serta pegawai kanan, kata Wisma Putra. 

"Semasa Pemukiman Pemimpin ketujuh ini, Perdana Menteri Lee Hsien Loong dijadual mengadakan pertemuan empat mata dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, disusuli mesyuarat delegasi.

"Kedua-dua pihak akan membincangkan isu dua hala kepentingan bersama, mengkaji kemajuan kerjasama dua hala sedia ada, meningkatkan momentum perbincangan yang telah diadakan dan inisiatif yang dipersetujui pada Pemukiman Pemimpin 2015," katanya.

Wisma Putra berkata, satu Kenyataan Bersama Pemimpin akan dikeluarkan pada akhir pemukiman itu.

Pemukiman Pemimpin adalah acara tahunan yang dihoskan secara bergilir antara Malaysia dan Singapura. 

"Pemukiman Pemimpin kali pertama diadakan pada Mei 2007 di Langkawi dan sejak itu menjadi forum bagi kedua-dua negara untuk mengukuhkan hubungan dua hala," kata Wisma Putra. 

Pada 2015, Singapura merupakan rakan perniagaan kedua terbesar bagi Malaysia di peringkat global, dengan jumlah dagangan antara kedua-dua negara mencapai AS$59.5 bilion (RM190.6 bilion ketika itu), katanya. - Bernama

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan