Amanah Perlu Tinggalkan Budaya Parti Lama Suka ‘Bantai’ Orang - Khalid Samad - Berita Semasa | mStar

Amanah Perlu Tinggalkan Budaya Parti Lama Suka ‘Bantai’ Orang - Khalid Samad

Diterbitkan: Ahad, 11 Disember 2016 5:06 PM

khalid samad

Khalid Samad.

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Pemimpin dan ahli Parti Amanah Negara (Amanah) digesa untuk tidak mengamalkan sikap menghentam individu tertentu seperti yang dilakukan oleh pihak lain.

Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad berkata, setiap ahli parti, khususnya perwakilan di Konvensyen Nasional kali ini mahu kedudukan Pakatan Harapan diperkukuhkan tetapi ia tidak akan dapat dilaksanakan jika budaya ‘bantai orang’ terus diamalkan.

“Saya nak tegur (perwakilan), kita kata nak kukuhkan Pakatan Harapan tapi janganlah gelar orang ‘duri dalam daging’, kamu bantai orang kamu ingat dia suka ke, bukan itu cara nak kukuhkan Pakatan Harapan.

“Kita jangan bawa DNA PAS, DNA parti lama ni macam inilah, bantai Datuk Seri Wan Azizah (contoh) kata tak layak jadi menteri besar tapi dalam masa sama nak kukuhkan parti,” katanya ketika menyampaikan ucapan penangguhan Konvensional Nasional parti Amanah, Ahad.

Ahli Parlimen Shah Alam ini dipercayai merujuk kepada perbahasan perwakilan dari Selangor Jamzuri Ardani pada pagi Ahad yang menyifatkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebagai ‘duri dalam daging’ dalam kerajaan Pakatan Harapan di Selangor.

Beliau juga mengkritik pemimpin tertinggi Amanah yang didakwa tidak bertanggungjawab terhadap kekalahan parti itu di Pilihan Raya Negeri di Sarawak dan Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan PRK Sungai Besar.

Khalid mendakwa, setiap ahli dan pemimpin Amanah perlu menunjukkan bahawa parti ini adalah berbeza dengan PAS dengan sikap yang lebih terbuka dan sedia berbincang dalam segala isu.

“Jika kita nak kukuhkan Pakatan Harapan dan kita nak Parti Pribumi Bersatu Malaysia bersama dengan kita, tunjuk satu sikap keterbukaan, bahawa kita sanggup berbincang.

“Kalau orang tak yakin dengan kita, takkan kita nak marah dia, itukah cara kita, itu cara parti lama.

“Cara kita kalau orang tak yakin dengan kita, kita buktikan, itu caranya,” tegasnya.

Seterusnya, beliau menyentuh tentang cabaran yang dihadapi Amanah yang disifatkan sebagai parti paling sukar untuk bertapak di Malaysia.

“Parti Semangat 46 ditubuhkan, Umno serang PAS sambut, parti Keadilan, Umno serang PAS sambut, PPBM, Umno serang, PAS sambut tapi parti Amanah, Umno serang, PAS serang,” katanya.

Tags / Kata Kunci: Amanah , Khalid Samad
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan