Pekerja Asing: Myanmar Boikot Tak Jejaskan Malaysia - Berita Semasa | mStar

Pekerja Asing: Myanmar Boikot Tak Jejaskan Malaysia

Diterbitkan: Khamis, 8 Disember 2016 11:12 AM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sebarang keputusan Myanmar menghentikan penghantaran pekerjanya ke Malaysia tidak akan memberi kesan buruk kepada negara berikutan rakyat tempatan akan diminta untuk mengisi kekosongan itu, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib.

Beliau berkata, selain Myanmar, terdapat 14 lagi negara sumber, termasuk Indonesia dan Bangladesh yang boleh diambil sebagai pekerja di negara ini.

"Tambahan pula, kita mahu menggalakkan lebih banyak pekerja tempatan untuk mengisi sebarang kekosongan.

"Sebab itu kita meneruskan program-program yang bersesuaian untuk pengambilan pekerja tempatan," katanya pada Rabu.

Beliau mengulas mengenai laporan bahawa Kerajaan Myanmar menggantung penghantaran pekerja rakyatnya ke Malaysia berikutan hubungan diplomatik yang kurang baik antara kedua-dua negara susulan krisis yang menimpa etnik Rohingya di Myanmar.

Menurut Myanmar Times, Menteri Buruh, Imigresen dan Kependudukan mengeluarkan kenyataan mengumumkan penggantungan program untuk menghantar pekerja ke Malaysia, di mana ia disahkan oleh Persekutuan Agensi Penggajian Myanmar. 

Ismail mengakui kepentingan mempunyai pekerja asing terutama dalam sektor buruh tetapi mempersoalkan, "kenapa kita perlukan terlalu banyak?".

Menurut Kementerian Dalam Negeri, kira-kira 140,259 warga Myanmar memegang permit pas kerja sementara di negara ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan berkata, beliau tidak menerima sebarang notis rasmi daripada Kerajaan Myanmar berhubung dakwaan ia melarang rakyatnya untuk bekerja di Malaysia.

Beliau hanya mengetahui perkara tersebut sebagaimana yang dilaporkan Myanmar Times, akhbar berbahasa Inggeris di negara itu.

Shamsuddin berkata, jika penggantungan bekalan buruh itu benar, ia tidak akan memberi kesan jangka pendek yang ketara, dengan syarat pekerja Myanmar yang telah berada di sini tidak ditarik serta-merta.

"Namun begitu, perlu diambil perhatian bahawa kehadiran pekerja di sini kerana permit kerja sah mereka. Selepas tamat tempoh permit, mereka akan dihantar pulang.

"Kebanyakan pekerja asing dari Myanmar bekerja dalam industri pembuatan, pembinaan, perkhidmatan, perladangan dan pertanian," tambahnya.

Menurut statistik MEF, kira-kira 72 peratus pekerja warga Myanmar di Malaysia bekerja dalam industri pembuatan, pembinaan (13 peratus), perkhidmatan (11 peratus) dan selebihnya dalam perladangan dan pertanian.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan