Saya Silap Tentang DAP - Tun M - Berita Semasa | mStar

Saya Silap Tentang DAP - Tun M

Diterbitkan: Ahad, 4 Disember 2016 3:05 PM

TUN Mahathir bersama pemimpin pembangkang lain mengangkat tangan pada persidangan DAP di Shah Alam pada 4 Disember 2016.

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir yang lantang mengkritik DAP satu ketika dahulu, kini berubah nada apabila beliau mengakui tersilap tentang parti pembangkang itu selepas kali pertama menghadiri persidangan peringkat kebangsaan parti berkenaan pada Ahad.

"Ini merupakan pengalaman buat saya," kata Tun Mahathir pada sidang media di Pusat Konvensyen Ideal di sini.

"Lagu DAP merupakan lagu kebangsaan dan persidangan ini juga diadakan denagan menggunakan bahasa kebangsaan.

"Saya melihat ahli parti dari latar belakang kaum yang berbeza menghadiri persidangan pada hari ini. DAP bukan parti untuk orang Cina tetapi berbilang kaum.

"Terdapat juga ahli bukan kaum Cina yang memegang jawatan tinggi dalam parti ini," kata beliau.

Selain itu, Tun Mahathir turut tidak bersetuju dengan dakwaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa kemelut politik di negara ini hanya melibatkan Umno dan DAP.

"Umno merupakan pakatan Barisan Nasional dan DAP pula dalam Pakatan Harapan, dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia akan menyertai mereka (pembangkang) tidak lama lagi.

"Saya tidak bersetuju dengan pendapat beliau (Najib).

"DAP tidak mampu bergerak sendiri untuk membentuk kerajaan. Mereka perlukan Pakatan (Harapan) dan sebab itu terbentuknya pakatan antara pembangkang," jelas beliau.

Tun Mahathir juga berkata, pihak pembangkang masih menerima individu dan kumpulan yang memiliki pemikiran sama untuk bersatu.

"Jika semua parti pembangkang berdiri bersama sebagai sebuah unit, peluang untuk menang akan bertambah cerah.

"Tetapi kita tidak boleh mengajak mereka semua dan sekiranya mereka mempunyai cita-cita sendiri, kemudian kita adakan pertembungan beberapa calon.

"Dalam politik, kita tidak boleh menguruskan semua perkara. Jika tidak, ia bukan demokrasi," katanya.

Ditanya sama ada Pribumi akan menyertai pakatan pembangkang, Tun M berkata, beliau perlu berunding dengan ahli partinya.

"Kami akan membuat keputusan secepat mungkin. Minta bersabar," katanya.

Tags / Kata Kunci: Tun Mahathir Mohamad , DAP , Najib Razak
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan