Bersih 7: KPN Beri Amaran Kepada Jamal - Berita Semasa | mStar

Bersih 7: KPN Beri Amaran Kepada Jamal

Diterbitkan: Khamis, 24 November 2016 12:14 AM

Tan Sri Khalid Abu Bakar

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memberi amaran kepada pemimpin Baju Merah Datuk Seri Jamal Md Yunos tentang kemungkinan bahawa Bersih 7 didapati menyalahi undang-undang.

"Kami sudah lama bersabar dengan semua perhimpunan haram ini. Apabila Bersih mengadakan perhimpunan, kumpulan lain akan mencetuskan provokasi dengan menganjurkan perhimpunan mereka sendiri.

"Berapa lama ia akan berlanjutan?

"Ini tidak boleh diteruskan. Mulai sekarang, kami akan mengambil tindakan yang lebih tegas terhadap mereka yang dengan sengaja melanggar undang-undang.

"Ini termasuklah mereka yang menyalakan lilin pada waktu malam di Dataran Merdeka," kata Khalid pada sidang akhbar, Rabu.


Jamal, Ketua Umno Sungai Besar berkata perhimpunan Bersih 7, yang meliputi 700 lokasi di Selangor bermula Sabtu hingga April tahun depan  bertujuan untuk 'membersihkan' kerajaan negeri Selangor di bawah Pakatan Harapan.


Khalid berkata, mereka yang berkumpul di Dataran Merdeka untuk menuntut pembebasan Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah perlu mengemukakan notis kepada pihak polis untuk perhimpunan itu.

"Anda semua melanggar undang-undang di bawah Akta Perhimpunan Aman. Bersedia untuk akibatnya. Kami tahu siapa penganjurnya.

"Kita tidak akan teragak-agak mengambil tindakan terhadap mereka yang mencabar undang-undang.

"Sampai bila kita harus membiarkan orang ramai melanggar undang-undang di negara kita? Jika anda berani untuk melakukan jenayah, bersedialah tanggung akibatnya," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan