Katakan 'Tidak' Kepada RUU Abdul Hadi - Berita Semasa | mStar

Katakan 'Tidak' Kepada RUU Abdul Hadi

Diterbitkan: Khamis, 24 November 2016 7:37 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Parti Gerakan tetap menolak Rang Undang-Undang (RUU) persendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dan menegaskan bahawa dua sistem undang-undang akan menyebabkan negara ini timbul perbezaan pendapat.

"Kami tetap menentang Rang Undang-Undang Hadi," kata presiden parti Datuk Seri Mah Siew Keong.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini, Mah berkata jika Malaysia mahu bergerak ke hadapan, ia perlu dilakukan dengan cara yang inklusif.

"Dengan mempunyai dua sistem undang-undang yang berasingan juga akan mewujudkan kekeliruan dan persekitaran terbuka bagi orang yang pandai mengambil kesempatan.

"Keadilan mestilah disampaikan dan undang-undang kesalahan jenayah mesti diguna pakai kepada semua rakyat Malaysia tidak kira bangsa dan agama bagi sembarangan perbuatan jenayah," jelasnya.

Mah yang juga Ahli Parlimen Teluk Intan, berkata Jawatankuasa Pilihan Parlimen (PSC) yang terdiri daripada penggubal undang-undang orang Islam dan bukan Islam adalah perunding yang telus untuk memastikan bahawa suara semua pihak dipertimbangkan.

"Gerakan menghormati Islam dan statusnya sebagai agama Persekutuan. Walau bagaimanapun, dakwaan yang dibuat oleh Abdul Hadi melanggar Perlembagaan Persekutuan dan struktur di negara ini, "kata Mah, yang juga Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi.

Beliau berkata Gerakan telah memutuskan untuk mencalonkan Setiausaha Agungnya Datuk Liang Teck Meng dan Ketua Timbalan Menteri Belia Andy Yong Kim Seng untuk mewakili parti itu dalam PSC.

Sementara itu, Timbalan Presiden MIC Datuk Seri S.K. Devamany berkata parti itu menentang sekeras-kerasnya Rang Undang-Undang Abdul Hadi.

"Kita perlu dialog yang betul untuk mendengar pandangan Islam dan Ahli Parlimen bukan Islam.

"Kita tidak mahu dua sistem undang-undang yang bercanggah kerana Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi di negara ini," katanya.

Tags / Kata Kunci: RUU , Rang Undang-Undang , Abdul Hadi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan