Jalan Penghubung Ke Teluk Bahang Dibuka Sepenuhnya

Diterbitkan: Jumaat, 18 November 2016 10:16 AM

Keadaan sebahagian Jalan Teluk Bahang yang runtuh akibat hujan lebat pada 7 November lalu. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Jalan utama menghubungkan Teluk Bahang dengan pusat bandar yang ditutup sejak 7 November lepas dibuka sepenuhnya kepada semua kenderaan, Jumaat.

Ketua Menteri Lim Guan Eng yang membuat lawatan ke kawasan itu mengucapkan tahniah kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri yang berjaya menyiapkan kerja-kerja pembaikan dan pembinaan semula struktur jalan yang runtuh dalam masa yang singkat.

"Tahniah dan syabas saya ucapkan kepada Pengarah JKR negeri Salleh Awang. Walaupun melibatkan cerun bukit kita boleh siapkan dalam masa seminggu.

"Kami fikir mungkin akan memakan masa berbulan-bulan tapi akhirnya siap dalam masa seminggu. Ini membuktikan sekiranya jurutera diberikan peluang untuk menjalankan kerja, beri tumpuan ke atas kerja...apa-apa pun boleh dilaksanakan," katanya kepada pemberita.

Sebelum ini, jalan itu hanya dibuka kepada penunggang motosikal mengikut waktu yang ditetapkan, dengan pengawasan pihak berkuasa.

Kerja-kerja pembaikan di kawasan tanah runtuh itu bermula pada 9 November lepas.

Pada 7 November, hujan yang berterusan di negeri ini sejak tengah malam menyebabkan berlaku tanah runtuh dan runtuhan sebahagian daripada jalan itu.

Kejadian itu menyebabkan penduduk Teluk Bahang terputus hubungan dengan pusat bandar kerana ia merupakan jalan utama menghubungkan bandar itu ke pusat bandar raya, selain turut mengakibatkan beratus-ratus orang terkandas, antaranya calon Sijil Pelajaran Malaysia dan golongan pekerja.

Lim turut mengucapkan terima kasih kepada Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof atas keprihatinannya memberikan peruntukan segera sebanyak RM700,000 untuk membaiki jalan berkenaan.

Beliau berkata pemantauan jalan dan cerun di sepanjang Jalan Balik Pulau - Teluk Bahang dan Batu Ferringhi akan dijalankan secara konsisten dan berterusan.

Dalam pada itu, Lim berkata kerajaan negeri bercadang untuk membina jalan berkembar di belakang bukit untuk menghubungkan Batu Ferringhi dan Teluk Bahang sebagai jalan alternatif jika berlaku kejadian tanah runtuh pada masa akan datang.

"Reka bentuk untuk jalan berkembar ini sudah ada sejak 30 tahun lalu. Namun, pada masa itu tak ada tekad untuk bina. Kami akan bina jalan berkembar ini, kalau ada masalah pada jalan ini (Jalan Teluk Bahang) ada jalan alternatif," katanya.
Tags / Kata Kunci: Lim Guan Eng , Teluk Bahang

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan