Jangan Terjebak Dengan Acuan Islamofobia Dilukis Barat - Berita Semasa | mStar

Jangan Terjebak Dengan Acuan Islamofobia Dilukis Barat

Diterbitkan: Jumaat, 18 November 2016 9:30 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Masyarakat Islam diminta supaya jangan terjebak dengan acuan Islamofobia yang dicorak oleh Barat sehingga istilah itu mencemik bangsa dan agama sendiri, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan perdana menteri berkata dunia Barat mahu menjadikan acuan Islamofobia itu sesuatu yang diterima dan ditanam dalam minda kita sehingga acuan itu mampu membuatkan kita membinasakan diri sendiri.

"Mereka (Barat) mahu mengIslamofobiakan kita meletak lukisan bahawa kita orang Islam itu melahirkan keganasan, gambaran itu diberikan mereka.

"Akhirnya kita menelan dan termaktub dalam minda kita untuk mencemik bangsa kita agama kita," katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) Ke-17 di Bandar Hilir di sini, Khamis malam.

Hadir sama Yang Dipertua Negeri Melaka ,Tun Mohd Khalil Yaakob, Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron dan Presiden DMDI Tan Sri Mohd Ali Rustam serta lebih 1,000 perwakilan daripada 14 negara anggota DMDI.

Konvensyen dua hari bertemakan 'DMDI Pemangkin Perpaduan dan Kesejahteraan Ummah' menampilkan pelbagai acara antaranya bengkel perbincangan dan pembentangan kertas kerja.

Ahmad Zahid berkata untuk menjadi bangsa dan agama yang paling maju di dunia, Melayu dan Islam harus berpijak di bumi yang nyata.

Selain itu, katanya, masa hadapan generasi Y dan Z perlu dirancang dengan relevan serta menjadi bangsa dan agama yang paling teragung dan tersohor dengan tidak hanya bernostalgia pada kisah silam semata-mata.

"Elemen untuk memartabatkan Melayu dan Islam ini perlu dilaksanakan DMDI kerana dengan kombinasi ini kita akan kekal menjadi bangsa dan agama yang tersohor dapat dikekalkan," katanya.

Beliau berkata dalam usaha mengagungkan Islam dan Melayu, agama dan bangsa lain tidak seharusnya diketepikan malah perlu dihormati agar keharmonian di negara ini sentiasa terjaga.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata sekiranya bangsa Melayu ingin terus maju mereka perlu mengubah sikap mereka yang suka mencemuh bangsa dan bahasa sendiri.

Beliau berkata bahasa Melayu harus memainkan peranan sebagai bahasa lingua franca di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan sebagai alat komunikasi di peringkat antarabangsa.

"Ini apabila Melayu berucap dengan bahasa Inggeris di PBB dengan lidah Melayu dikatakan tidak hebat...jangan mencemuh diri Melayu sendiri, ubah sikap jika mahu tersohor dan masyhur," katanya.

Beliau berkata bangsa lain tidak akan menghargai bangsa Melayu sekiranya mereka tidak menghargai apa yang ada pada diri mereka sendiri.-- Bernama
Tags / Kata Kunci: Ahmad Zahid Hamidi , Islamofobia , Barat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan