Malaysia Bukan Negara Yang Langsung Tiada Kebaikan - Ka Chuan - Berita Semasa | mStar

Malaysia Bukan Negara Yang Langsung Tiada Kebaikan - Ka Chuan

Diterbitkan: Sabtu, 12 November 2016 1:06 PM

Datuk Seri Ong Ka Chuan

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia menikmati pertumbuhan ekonomi yang kukuh dengan adanya asas yang kukuh di negara ini, kata Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Ong Ka Chuan.

Beliau berkata tidak ada sesiapa pun yang patut menganggap Malaysia sebagai negara tanpa sebarang kebaikan kerana negara ini telah mencatatkan pembangunan ekonomi yang pesat dan mengecapi kemakmuran.


Dalam tempoh tiga suku pertama tahun 2016, perdagangan Malaysia mencecah RM1.077 trilion, termasuk RM568.36 bilion dalam eksport.

Ka Chuan, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II berkata jumlah perdagangan Malaysia telah meningkat sebanyak 0.6 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

"Ini dapat dilakukan melalui kerja keras berterusan masyarakat Cina dan perniagaan-perniagaan daripada semua kaum," katanya kepada perwakilan dalam mesyuarat agung tahunan Wanita MCA pagi Sabtu.

"Malaysia bukannya sebuah negara yang langsung tiada kebaikan, seperti yang dilihat oleh sesetengah orang. Hanya lihat kepada asas perdagangan kita sebagai contoh, ia sentiasa kekal kukuh dan berkembang secara sihat walaupun terdapat suara-suara negatif terhadap negara ini," katanya.


Sambil mengakui terdapat beberapa kelemahan di kalangan pemimpin politik dan penjawat awam, beliau berkata Barisan Nasional sebagai parti pemerintah, perlu mengenal pasti punca masalah.

Beliau berkata kerajaan juga perlu mengambil langkah yang sesuai untuk menangani kebimbangan rakyat seperti kenaikan harga, isu keselamatan dan kelemahan penguatkuasaan untuk memastikan masyarakat terus hidup aman dan makmur.

Beliau menggesa ahli-ahli parti, tidak kira usia, untuk bekerjasama memberi nafas baharu kepada parti.

"Ahli-ahli kita adalah sumber yang paling berharga.

"Ahli-ahli parti kanan mesti menjadi mentor kepada ahli muda dan memberi mereka ruang mencukupi untuk terus berkembang," katanya.
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan