Baju Merah Rancang 'Demonstrasi Mega' Terhadap Majlis Peguam - Berita Semasa | mStar

Baju Merah Rancang 'Demonstrasi Mega' Terhadap Majlis Peguam

Diterbitkan: Isnin, 7 November 2016 5:18 PM

Datuk Seri Jamal Md Yunos

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kumpulan Baju Merah kini merancang untuk mengadakan 'demonstrasi mega' terhadap Majlis Peguam kerana menerima geran daripada Open Society Foundations (OSF) yang dikaitkan dengan jutawan Amerika, George Soros.

Dalam satu kenyataan, pemimpin Baju Merah Datuk Seri Jamal Md Yunos berkata menerusi kemasukan awam, Majlis Peguam menerima geran AS$15,000 (RM63,151.50)  yang menunjukkan bahawa ia mahu 'menggulingkan kerajaan'.


"Kami merancang demonstrasi mega terhadap Majlis Peguam ini kerana, selain menjadi alat pembangkang, apa yang mereka lakukan sekarang tidak memberi manfaat kepada rakyat," katanya.

Jamal berkata Majlis Peguam kini menjadi 'alat kawalan jauh' oleh Soros sendiri untuk menggulingkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi.

"Ini adalah satu tindakan keji oleh Majlis Peguam, satu percubaan jelas untuk menjatuhkan kerajaan dengan bantuan Soros, yang hampir menjadikan negara kita bankrap," katanya.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Majlis Peguam mengaku menerima dana berbentuk geran untuk kajian mengenai pekerja asing di Malaysia.

Pengerusi Jawatankuasa Migran, Pelarian dan Imigresen M. Ramachelvam mendedahkan bahawa pemberian itu diterima pada 7 Januari 2015.

Beliau berkata jumlah itu telah digunakan untuk penyelidikan, dan bukan untuk operasi Majlis Peguam atau perbelanjaan pentadbiran.

Polis sedang menjalankan siasatan ke atas Majlis Peguam di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana cuba melakukan perbuatan menjejaskan demokrasi berparlimen.

Hujung minggu lalu, kumpulan Baju Merah mengadakan bantahan di hadapan pejabat Malaysiakini di sini selepas portal berita itu mengaku menerima geran daripada OSF.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan