Nelayan Gesa TLDM Kawal Keselamatan Perairan Pantai Timur Sabah - Berita Semasa | mStar

Nelayan Gesa TLDM Kawal Keselamatan Perairan Pantai Timur Sabah

Diterbitkan: Ahad, 6 November 2016 11:27 AM

Gambar Hiasan

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Nelayan di pantai timur Sabah menggesa kerajaan menyerahkan tugas menjaga perairan negeri itu kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) memandangkan kejadian culik yang berterusan di sempadan kawasan berkenaan.

Pengerusi Persatuan Nelayan Sandakan, Phua Peh Chee berkata, kejadian culik yang tidak berkesudahan berlaku di pantai timur itu seolah-olah tidak mampu ditangani pihak Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

"Kita bimbang keselamatan kami di sini kerana kes culik sudah lama berlanjutan," katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Peh Chee berkata, kebanyakkan ahli persatuan nelayan di Sandakan telah hilang keyakinan terhadap Esscom dan mahu tentera laut mengambil alih tugas mengawal sempadan perairan itu.

"Berapa lama lagi kita perlu tunggu dan biar jenayah ini berlaku di depan mata kita? Nelayan terus diculik dan dirompak di laut?" katanya.

Dilaporkan penculikan terbaharu telah berlaku di perairan Kertam Kinabatangan, pagi Sabtu.

Dalam kejadian itu, dua warga Indonesia didakwa telah diculik lima lelaki bersenjata yang menyerang bot mereka dalam kejadian berasingan pada pukul 11 pagi dan pukul 11.45 pagi.

Tags / Kata Kunci: TLDM , culik , Sabah , Esscom
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan