Tiada Sijil Halal Tak Bermakna Makanan Yang Dijual Haram - Berita Semasa | mStar

Tiada Sijil Halal Tak Bermakna Makanan Yang Dijual Haram

Diterbitkan: Khamis, 3 November 2016 12:24 AM

Jamil Khir Baharom

Datuk Seri Jamil Khir Baharom

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tiada pensijilan halal di sesebuah kedai makan tidak bermakna makanan yang dihidangkan di situ adalah haram, kata Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika menggulung ucapannya mengenai Bajet 2017 berkata orang ramai tidak harus menganggap sesebuah tempat itu menghidangkan makanan haram hanya kerana ia tidak mempunyai persijilan halal.


"Persepsi mereka apabila premis itu tidak mempunyai sijil halal, ia tidak halal.

"Tetapi ia tidak bermakna haram," kata menteri yang bertanggungjawab bagi hal ehwal Islam, di Parlimen pada Rabu.

Beliau menambah, walaupun pensijilan halal boleh membantu meyakinkan pengguna tentang kebersihan dan kualiti makanan, permohonan untuk pensijilan halal adalah secara sukarela.

"Dunia juga sedang berubah. Terdapat begitu banyak nama untuk makanan di luar sana. Item yang mempunyai nama Melayu mungkin tidak halal, manakala yang berbunyi Inggeris mungkin benar-benar halal," katanya.

Ahli Parlimen Jerai berkata pensijilan itu juga menjadi panduan kepada mereka yang tidak biasa dengan masakan tempatan.

"Ini adalah situasi di mana sijil halal memainkan peranan untuk meningkatkan pemasaran, tetapi sekali lagi ia tidak wajib," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Beruas Ngeh Khoo Ham yang bertanya bagaimana untuk mengubah pemikiran umat Islam yang enggan mengunjungi restoran tanpa sijil halal.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan