Aplikasi Pantau Strok Kini Dalam Versi BM - Berita Semasa | mStar

Aplikasi Pantau Strok Kini Dalam Versi BM

Diterbitkan: Isnin, 31 Oktober 2016 10:40 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Dalam usaha untuk mengatasi kebimbangan mengenai masalah kesihatan, para doktor kini cuba sesuatu yang baru.

Aplikasi telefon pintar pemantau strok dikenali sebagai 'Stroke Riskometer' versi Bahasa Malaysia kini dilancarkan pada Khamis lepas bagi membolehkan pengguna untuk mengira risiko strok.

'Stroke Riskometer' hadir dalam dua versi.

Versi ringkas menggunakan 20 soalan yang diuji secara saintifik untuk sesiapa sahaja yang berumur antara 20 dan 90 bagi mengira risiko mengalami strok dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang.

Ia juga boleh menunjukkan risiko untuk serangan jantung, demensia dan kencing manis.

Sementara itu dengan bayaran yang kecil, pengguna boleh menaik taraf kepada versi Pro untuk mendapatkan nasihat peribadi, menyimpan dan mengesan keputusan, akses kepada video dan keputusan e-mel.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah berusaha untuk mengurangkan tahap garisan merah dalam trend penjagaan kesihatan di Malaysia, demikian menurut Ketua Jabatan Perubatan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Profesor Dr Norlinah Mohamed Ibrahim.

Beliau berkata kira-kira 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok setiap tahun, dengan enam kes baru akan muncul setiap jam.

Unit Neurologi PPUKM dan pihak universiti membangunkan aplikasi versi Bahasa Malaysia 'Stroke Riskometer' - sebuah aplikasi dari Auckland University of Technology yang berjaya memenangi anugerah terbaik.

Pengarah Bahagian Pembangunan Perubatan Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Azman Abu Bakar berkata, adalah penting untuk meningkatkan kesedaran di kalangan golongan muda mengenai keperluan untuk rawatan awal dan pencegahan.

Aplikasi ini adalah percuma untuk dimuat turun menerusi aplikasi Android dan iOS dan boleh didapati di Google Play dan App Store.

Tags / Kata Kunci: Stroke Riskometer , Strok
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan