Syarikat Selenggara HSA Tidak Digantung - Dr Hilmi - Berita Semasa | mStar

Syarikat Selenggara HSA Tidak Digantung - Dr Hilmi

Diterbitkan: Khamis, 27 Oktober 2016 12:39 PM

Dr Hilmi Yahaya.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Syarikat yang bertanggungjawab menyelenggara Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Baru tidak akan digantung semasa siasatan insiden kebakaran di premis terbabit.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata Medivest Sdn Bhd turut bertanggungjawab terhadap 22 lagi hospital lain di Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

"Kontrak itu bernilai RM350 juta setahun bagi perkhidmatan sokongan kepada semua hospital ini dan meliputi enam bentuk penyelenggaraan termasuk bioperubatan, linen dan peralatan tempat tidur, pengurusan sisa dan kemudahan.

"Kementerian tidak berhasrat untuk menggantung perkhidmatan Medivest semasa siasatan berhubung kebakaran di HSA kerana ia akan menjejaskan perkhidmatan sokongan di hospital terbabit.

"Namun, Medivest boleh dikenakan penalti atau berdepan tindakan lain jika ia melanggar kontrak konsesi dengan kementerian," katanya dalam jawapan bertulis bagi menjawab pertanyaan Che Mohamad Zulkifly Jusoh (BN – Setiu) semasa sesi soal jawab di Parlimen pada Khamis.

Beliau berkata Medivest menandatangani kontrak pada tahun lalu dan perjanjian itu sah sehingga 2025.Tags / Kata Kunci: HSA , kebakaran , Medivest Sdn Bhd
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan