Isu Air: Kerajaan Selangor Diminta Tidak Kelirukan Rakyat - Noh - Berita Semasa | mStar

Isu Air: Kerajaan Selangor Diminta Tidak Kelirukan Rakyat - Noh

Diterbitkan: Sabtu, 1 Oktober 2016 8:21 PM

(Ubah saiz teks)

TANJONG KARANG: Kerajaan Selangor dilihat cuba  mengelirukan rakyat berhubung isu gangguan bekalan air yang kerap berlaku di negeri ini dengan mengatakan ia adalah perbuatan sabotaj kakitangan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), kata Pengerusi Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar.

Berikutan itu, beliau mempersoal kenyataan Air Selangor yang memaklumkan ia menggantung kerja seorang pekerjanya kerana disyaki terlibat dalam perbuatan khianat yang menyebabkan gangguan bekalan air hingga menjejaskan 340,000 pengguna di Klang dan Petaling 1 September lepas.

Beliau berkata pekerja itu digantung kerja pada 6 September lepas tetapi pengumuman mengenainya hanya dibuat Air Selangor pada hujung bulan lepas.

"Mengapa kenyataan perbuatan khianat air ini baru dikeluarkan sewaktu krisis air sedang berlaku. Kalau betul masalah bekalan air di Klang dan Petaling pada 1 September lalu adalah perbuatan sabotaj, kenapa lepas sebulan baru hendak cakap.

"Adakah kenyataan ini dikeluarkan untuk mengalih perhatian berhubung isu gangguan bekalan air yang sering terjadi di negeri ini?" soal beliau pada sidang media selepas menghadiri majlis penutup Kenduri Rakyat Guru Aktif Pembina Negara Bangsa Negeri Selangor di sini, hari ini.

Noh berkata kerajaan Selangor terus gagal menjelaskan isu utamanya iaitu punca pencemaran sungai yang sering berlaku sehingga menjejaskan bekalan air bersih dan rutin harian penduduk.

Tags / Kata Kunci: Isu Air Selangor , Noh Omar
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan