Qari Malaysia Juara Tilawah Antarabangsa Di Rusia - Berita Semasa | mStar

Qari Malaysia Juara Tilawah Antarabangsa Di Rusia

Diterbitkan: Selasa, 27 September 2016 3:24 PM

Abdullah Fahmi Che Nor, 32, (tengah) disambut oleh (dari kiri) Penolong Pengarah Bahagian Perhubungan JAKIM, Mohd As'ari Abdan, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Perhubungan JAKIM, Ahmad Zaki Md Nor, Mohd Nadzri Mustakim dari Seksyen Komunikasi Korporat JAKIM dan Noor Syarizal Md Numar dari Seksyen Komunikasi Korporat JAKIM sejurus tiba di KLIA pada 27 September 2016. - BERNAMA

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Peserta tilawah, Abdullah Fahmi Che Nor Shukri berjaya mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa apabila dinobatkan johan Pertandingan Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-17 yang diadakan di Moscow, Rusia.

Kemenangan Abdullah Fahmi, 32, sebagai juara adalah pencapaian tertinggi diraih wakil Malaysia sejak pertandingan tersebut dianjurkan.

Naib johan pula dimenangi oleh Yusuf Abdullah dari Yaman dan tempat ketiga dirangkul peserta Bahrain, Solah Ali Umar.

Pertandingan yang diadakan pada 22 hingga 25 Sept itu disertai wakil dari 30 negara termasuk Arab Saudi, Iraq, Iran, Bahrain dan Indonesia.

Bercakap kepada pemberita ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Selasa, Abdullah Fahmi berkata kemenangan yang diraih adalah sesuatu yang di luar jangkaan beliau.

"Bagi saya saingan agak sengit terutamanya peserta dari Yaman, Bahrain, Iran, Iraq dan Turki kerana rata-rata mereka mempunyai bacaan yang bagus dari segi tajwid dan kecantikan bacaan," katanya.

Beliau yang kini bertugas sebagai pensyarah di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), Kelantan juga merupakan peserta yang mendapat tempat kelima pada Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan Tahun 2016 yang lalu.

Abdullah Fahmi membawa pulang hadiah wang tunai AS$5,000 (RM20,000) serta plak penghargaan dan sijil penyertaan. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: Qari , Tilawah Al-Quran , Rusia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan