Standard Madu Kelulut Siap Jun 2017 - Berita Semasa | mStar

Standard Madu Kelulut Siap Jun 2017

Diterbitkan: Selasa, 20 September 2016 2:15 PM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Standard Madu Kelulut dijangka siap dibangunkan Jun tahun depan, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Madius Tangau.

Beliau berkata inisiatif membangunkan Standard Madu Kelulut adalah berikutan pemalsuan madu kelulut yang berleluasa di pasaran boleh memudaratkan kesihatan orang ramai.

Katanya standard itu bertujuan untuk memastikan ketulenan madu kelulut serta untuk penjenamaan sebagai Super Food pertama Malaysia di peringkat antarabangsa.

"Standard ini diharap akan menjadi dokumen standard yang boleh dipercayai dan bertaraf dunia," katanya dalam satu kenyataan di sini Selasa.

Standard Madu Kelulut dibangunkan Jabatan Standard Malaysia dengan kerjasama Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Madius berkata agensi-agensi kementerian turut dilibatkan seperti Institut Genom Malaysia (MGI), Institut Bioteknologi Malaysia (NIBM) dalam pengumpulan sampel madu kelulut untuk dianalisis manakala NanoMalaysia bertanggungjawab untuk mendapatkan sampel dari Sabah dan Sarawak. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: standard madu kelulut , MARDI , Madius Tangau
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan